Ovogodišnje Superfinale Croatian Makers lige, napredno natjecanje u edukacijskoj robotici za najbolje i najmotiviranije ekipe u Croatian Makers ligi u školskoj godini 2018./2019. održano protekloga vikenda u Zagrebu. Ovo prestižno natjecanje okupilo je više od 300 natjecatelja okupljenih u 75 ekipa.

Organizator natjecanja je Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM) u sklopu svoga projekta Croatian Makers robotička liga koji uvodi STEM aktivnosti u obrazovno-odgojne ustanove i lokalne zajednice i najveći je izvankurikularni pokret u Hrvatskoj. Natjecanje su posjetili predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović koja je najuspješnijima podijelila diplome i nagrade, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je otvorila natjecanje te veleposlanik SAD, W. Robert Kohorst.

U ovogoišnjem superfinalu osmoškolci cu ce natjecali u dvije dobne skupine: mlađoj (1.-5. razred osnovne škole) i starijoj (6.-8. razred osnovne škole). U vrlo snažnoj  konkurenciji ekipa  „Lovinački robotići“ iz Lovinca u sastavu: Isabel Krema, Nikolina Mataić, Josipa Matovinović, Jurica Radulović, Marija Miletić i Lucia Gita Radulović su pod mentorstvom Siniše Radulovića,  u mlađoj dobnoj skupini osvojili respektabilno drugo mjesto.

Radna platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot, kao Bluetooth verzija koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i njegovo naprednije korištenje. Sudionici su na natjecanju programirali mBot robote da riješe kompleksan zadatak iz područja zaštite okoliša tako da razvrstavaju otpad sa što manje potrošene energije koristeći razne funkcije i senzore poput praćenja linije, komunikacije među robotima, detektiranja razine svjetlosti i pomicanja objekata… Iskrene čestitke malim genijalcima i njihovom mentoru!!!

M.S.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.