U kontekstu kulturoloških mjerila svake sredine, glazba je uvijek prva među jednakima. A kada se u tom smislu nametne organizirana i educirana skupina kojoj većinom pripadaju mlađi umjetnici, onda je to vijest bez premca i svakako vrijedna pažnje šireg auditorija.

Udruga za kreativni razvoj uz glazbu „Gospićki glazbeni centar“ postoji samo pet godina. Predsjednik i voditelj je poznati gospićki glazbenik Zvonimir Kos, a tajnik je Josip Cico Jagar, dugogodišnji član Gradskog zbora „Vila Velebita“. Zatičemo ih u prostorijama udruge gdje mala Marija Vrkljan na klaviru marljivo vježba jednu „laganicu“ od Elvisa Presleya. Marija je jedna od 13-ero polaznika na klaviru dok ostali, odnosno većina njih od ukupno 40 mladih nada,  sviraju harmoniku. Zvonimir revno vodi škole u Gospiću, Udbini, Perušić i  od nedavno u Brinju. U drugoj prostoriji okupili su se harmonikaši koji su nam za ovu prigodu svirali ruski „Kazačok“ i  prilagođenu starogradsku pjesmu „Jedno jutro čim je zora svanula“. Kao i uvijek do sada, mladi (i oni malo manje mladi) članovi orkestra svirali su sa puno strasti, s vrlo malo treme i što je najvažnije: školski točno i bez „falša“.

-Gotovo je nemoguće dobro svirati ako nešto ne znaš i ako to ne voliš. Ljubav prema glazbi i puno truda temelj je svakoga uspjeha. Na stranu talent koji je svakako neophodan. Živim za ovo što radim jer volim glazbu od malena. Ta me ljubav ponesla i u SAD na usavršavanje. Upravo sam tamo, učeći kod najvećih američkih majstora, spoznao stvarni pojam ljubavi prema glazbi. U rijetkim trenutcima odmora imao sam nekoliko učenika. Jedan od njih imao je 87 godina!!! Putovao je na satove 200 milja svakoga puta. Kada se čovjek u tim godina odluči naučiti svirati harmoniku, toliko putovati i vježbati-to se ne mjeri novcem, vremenom, niti bilo kojim uobičajenim platežnim simbolima. Ljubav prema glazbi glavni je i zapravo najvažniji  pokretač ove priče, rekao nam je Zvonimir. Ponosan je na sve svoje učenika. Ponosan je na svoje orkestre „Josip Kajler“ i „Zdrmuša“. Mentori i pomoćnici  u nastavi su mu vrlo talentirani dvojac Roko Jagar i Mile Hećimović, njegovi učenici koji još godinama ne misle stati s glazbenim obrazovanjem. U ovih pet godina kroz „Gospićki glazbeni centar“ prošlo je stotinjak učenika. Brojni odlični nastupi mladih gospićkih harmonikaša i naklonost publike dovoljna su jamstva za održivost ove priče. Priče o strasti i ljubavi prema glazbi, Kazačoku i Presleju, metodici i pedagogiji…

Gs Press / N. Mraović


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.