Po službenim podacima sinoć u 22.34 h Zemlja je zauzela položaj na ekliptici kada je najbliža Suncu. Službeno je započelo ljeto. To znači da smo noćas imali najkraću noć u godini, a danas će biti najduži dan u ovoj godini.

Solsticij ili suncostaja, dugodnevnica, Ivanje ili Midsummer oduvijek su u kulturama Europskih naroda imali posebno značenje. Ljetni i zimski solsticiji dva su značajna prirodna praznika, vrijeme kada bismo dio naše pozornosti trebali podariti Suncu. Što smo se više odmicali od prirode i njezinih sinonima, tako smo više grlili običaje koji nemaju dodirnih točaka s kršćanstvom. Zadnjih je godina postalo „in“ slaviti Noć vještica, običaj koji su  na ove prostore donijeli prije svega- ugostitelji. Plašiti jedni druge s užasnim maskama i kostimima trebalo bi biti smiješno. I to samo noć uoči Dana svih svetih kada se po civilizacijskim tekovinama trebamo sjećati i pokloniti našim najmilijima kojih više nema. Pomalo apsurdno, zar ne?

Baklje Ivanjske u Hrvata su se obično palile 22. na 23. lipnja. Uza svu simboliku i tradiciju, one su značile da je vegetacijski ciklus u toj godini otprilike na sredini. Proslave ljetnog solsticija ili  Ivanjski krijesovi su tradicionalne kršćanske manifestacije koje su na neki način zamijenile stare poganske rituale. Obje vrste proslava ljetnog solsticija imaju zanimljiva zajednička obilježja koja su sačuvana do danas, te čine bogatu povijesno kulturnu baštinu tradicija i običaja hrvatskoga naroda. Zemlja i Sunce s jedne, a čovjek i priroda s druge strane zajednička su formula koju jednostavno zovemo-život!!!

GS Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.