Od 2015. godine krenule su pripreme i prezentacije koje će iznjedriti projekt Lika Quality. To je tek dio  petogodišnjeg integralnog razvoja Like i podvelebitskog primorja pod nazivom „Integra Lika 2020.“. Zajednički ga provode Lokalna akcijska grupa (LAG) Lika i Lika Destination. Brend Lika Quality od danas obuhvaća 169 proizvoda poteklih od 62 proizvođača. Ovo proširenje popraćeno je svečanim uručivanjem markica i certifikata za kvalitetu proizvoda organiziranom danas  u dvorani Hotela „Jezero“ u NP Plitvička jezera. U ime Lika Destination nazočne je pozdravila voditeljica Petra Butković.

-Provodimo sustav certificiranja proizvoda proizvedenih u Lici, Lika Quality, od 2017. godine. U ukupnu kvotu ušlo je  79 novih proizvoda od 37 proizvođača. Krenulo se sa 15 proizvođača i od tada taj broj stalno raste. Imali smo puno više prijava, ali strogi kriteriji podrazumijevaju da nam nije cilj imati što više proizvoda, nego da oni doista imaju vrhunsku kvalitetu. Od danas je ovaj brend bogatiji i sada ima 12 kategorija proizvoda. Osim voća, povrća, meda, rakija, mliječnih proizvoda i meda, sada se u ovom sustavu nalazi samoniklo bilje, suveniri, rukotvroine i kozmetika, zaključila je Petra Butković.

Pokretač cijele priče je bivši voditelj LAG-a Lika, a danas ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević. Kako je istaknuo, ovo je treći krug dodjele certifikata za kvalitetu proizvoda i njemu se stalno priključuje sve više proizvođača.

-Drago mi je što se ova priča stalno širi. Na ovome mjestu smo još 2015. održali konferenciju i predstavili projekt „Integra Lika 2020.“. Pravi cilj projekta je gospodarski razvoj Like i podvelebitskog primorja. Tome su prethodile brojne analize i ankete nakon kojih smo zaključili da je riječ o predivnom kraju, s premalim brojem stanovnika. Manje od 7,5 stanovnika po km2. Oživljavanje ovoga područja  temelji se na animiranju stanovnika da kvalitetom svojih proizvoda dokažu  u kojoj su mjeri ova područja ekološki čista, a tradicijski način proizvodnje dobitna kombinacija za dokazanu kvalitetu proizvoda. Tako je krenulo  jer sama ljepota nije dovoljna. Ako nema domaće i kvalitetne hrane teško ćete ovdje zadržati goste.

Na ovaj su način u daljni razvoz Like kao turističke destinacije još više uključeni lokalni proizvođači i OPG-ovi koji izvornošću i kvalitetom svojih proizvoda jamče održivi razvoj cijele regije, dok se gostima nude tradicijski proizvodi neupitne kvalitete, rekao je Tomislav Kovačević koji je k tome dodao kako su tri nacionalna parka, pećinski park i park prirode dovoljni razlozi zbog kojih kontinentalni dio Like bilježi sve veći broj posjetitelja. Nazočne je pozdravio i predsjednik LAG-a Lika Danijel Tušak koji uz zajednički angažman naglašava potrebu za rješavanjem dosadašnjeg problema, a to je plasman proizvoda.

Sve intenzivniji razvoj OPG-ova i kućnih radinosti dokazi su kako su mnogi ljudi na ovaj način osigurali egzistenciju, a svojim angažmanom i radom uvelike obogatili gastro i ostalu ponudu svih destinacija u Ličko-senjskoj županiji. Oko 10 posto svih turista koji posjete Hrvatsku neizostavno posjete i NP Plitvička jezera. Na parkingu kod Ulaza br. 2 bili su ovim povodom izloženi štandovi s prezentiranim djelićem novih proizvoda s certifikatom Lika Quality. Bila je to još jedna atrakcija mnoštvu posjetitelja od kojih su mnogi kušali i kupili proizvode čiji je zaštitni znak kvaliteta i ekološki princip proizvodnje, za što Lika i primorje imaju vrhunske predispozicije.

Gs Press / M.S

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.