Svečano potpisivanja Ugovora o koncesiji za izgradnju plinskog distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Ličko-senjske županije, Grad Gospić i Grad Otočac, označilo je danas novu etapu modernizacije i buduće distribucije ovog ekološkog energenta. Ugovor projekta u vrijednosti 65 milijuna kuna potpisali su župan ličko-senjski dr. Darko Milinović s direktorom koncesionara EVN Croatia Plin d.o.o. Peterom Zarubom i Vladom Mandićem, članom Upravnog odbora ove tvrtke.

Govoreći o važnosti ovoga projekta za cijelu županiju župan Milinović iznio je novinarima nekoliko krucijalno podataka koji najbolje oslikavaju važnost ovog projekta.

 

Investitor je izračunao da bi se u narednih pet godina na plin priključilo oko 30 posto stambenih zgrada i 90 posto gospodarskih subjekata s područja Ličko-senjske županije. To će označiti i puno manje troškove i uštede na energentima svakog domaćinstva, posebno u potrošnji el. struje koja će od sadašnjih tisuću kuna mjesečno, imati potrošnju od oko 300 kuna. Gospodarski subjekti koji troše mjesečno oko 80-90 tisuća kuna na ime potrošnje el. energije, uskoro će plaćati oko 25 tisuća. To su ogromne uštede koje govore o isplativosti ugradnje plina. Za čak 60 posto će biti manja emisija ugljičnog dioksida u atmosferu. Ovaj način grijanja je također puno jeftiniji od ogrjevnog drveta. Sada krećemo s plinofikacijom Gospića i Otočca, što znači da ćemo u skoroj budućnosti nastaviti s širenjem ovoga projekta i u drugim sredinama. Sve ovo samo je nastavak naših planova i koncepcije da Ličko-senjska županije ostane „zelena eko-oaza“, zaključio je župan Milinović.

Vlado Mandić, član Upravnog odbora EVN Croatia plin, ustvrdio je kako nije bilo lako pronaći investitore jer je u pitanju dugoročni, ali strateški vrlo važan projekt.

Zato je bilo važno privući investicije koje bi se implementirale u cijelu strategiju razvoja ovog dijela Hrvatske. Mi smo danas preuzeli obvezu za određene kilometre distribucijske mreže koju ćemo uskoro realizirati. To ćemo činiti i dalje, ovisno o potrebama na terenu. Uvjeren sam da ćemo svi mi svjedočiti nekim novim momentima i ukupnom razvoju ovoga područja. U kontekstu ekologije Lika zaista dobro stoji, ima odlične predispozicije što je prepoznato i u EU. Dakle, nije samo u pitanju ekonomska računica, već naša zajednička ukupna nastojanja da ovaj kraj ostane „zelen“. Plino-priključak s dodatnom opremom u Lici bi domaćinstva plaćala oko 7 000 kuna, ovisno o potrošnji plina, istaknuo je Vlado Mandić.

Početak radova na distribucijskim sustavima Gospić i Otočac očekuju se početkom naredne godine, kada će se moći zaposliti plinoinstalateri s ovog područja, bez obzira na radno iskustvo. Ugovor o koncesiji odnosi se na razdoblje od 50 godina.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here