Učinjen je još jedan korak u brendiranju i zaštiti ličkog sira škripavca, tradicionalne delicije ovog dijela Hrvatske. Lokalna akcijska grupa (LAG)  Lika i Udruga malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“  su u okviru predstavljanjaprojekta zaštite Ličkog škripavca zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetladanasorganizirali izložbu pristiglih učeničkih radova, uz degustaciju jela od Ličkog škripavca. Voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević pojasnio je neke detalje vezane uz ovaj projekt.

-Na inicijativu LAG-a  Lika zajedno sa Udrugom malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“ započeli smo postupak zaštite Ličkog škripavca zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla. Nakon održanog inicijalnog sastanka s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu potpisan je Ugovor o izradi prijedloga specifikacije proizvoda i izradi specifikacije proizvoda Lički škripavac na iznos od 65.000 kn. Sredstva za financiranje specifikacije osigurana su kroz natječaj Ministarstva poljoprivrede za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava u okviru Programa „Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom  oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta“ za 2016. godinu u iznosu od 48.750 kn te kroz Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju Grada Gospića u 2016. godini u iznosu od 16.250 kn. Sve ove aktivnosti za cilj imaju stjecanje markice za kvalitetu pod nazivom „Lika quality“, zaključio je Tomislav Kovačević.

U holu gospićkog KIC-a predstavljena su 44 rada učenika iz sedam osnovnih i srednjih škola s područja Ličko-senjske i Karlovačke županije. Radna skupina za izradu specifikacije Ličkog škripavca definirala je sadržaj specifikacije, a jedan od bitnih elemenata  za predaju prijave zaštite prema Ministarstvu poljoprivrede je i izgled logotipa za lički škripavac. Pri tome je  izabrala ideju koji će biti osnova za logotip Lički škripavac.  Po ocjeni sudionika radne skupine najbolji zaštitnik znak izradila je Ana Mataija iz 8. C razreda OŠ dr. Jure Turić iz Gospića. Mala je umjetnica danas bila zauzeta s školskim obvezama pa je umjesto nje nagradu primila njena mama dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija. Budući je Ličko-senjska županija vrijedan suradnik i suport LAG-u Lika pri brojnim projektima, nazočnima se obratila pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović.

-Ovo će biti treći proizvod koji će nositi oznaku kvalitete i našeg ličkog podrijetla, na što smo posebno ponosni. Ovdje postoje mnogi vrijedni gospodarski resursi na kojima se poljoprivreda može razvijati i stoga je poljoprivreda uz turizam naša strateška odrednica. Svoju priliku vidimo u zaštiti u vrednovanju kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda među kojima je svakako naš lički škripavac. Brojnim potporama u razvoju poljoprivrede na području Ličko-senjske županije utvrdili smo da ćemo ovakve projekte posebno poticati, pa tako među mjerama me kojima ćemo poticati  potpore ističem  potporu razvoja prepoznatljivih proizvoda, a korisnici sredstava potpora mogu biti udruge,  trgovačka društva, obrti i OPG-i, a financirat ćemo im troškove izrade projektne dokumentacije, troškove utvrđivanja kriterija, izradu Pravilnika, konzultantske troškove i sl. Maksimalna potpora u ovoj mjeri je do 20 tisuća kuna po korisniku ili do 50 % opravdanih troškova, rekla je pročelnica Ana Rukavina Stilinović. Dio delicija pripravljenih od ličkog škripavca nazočnima su ponudili   učenici Srednje škole Gospić.

M. S./GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.