Nakon provedenog postupka provjere dostavljene Specifikacije za proizvod Lički škripavac i postupka provjere kvalitete i posebnih značajki proizvoda oblikovanih utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika specifičnih za određeno zemljopisno područje, Ministarstvo poljoprivrede za proizvod Lički škripavac izdalo rješenje o dodjeli prijelazne nacionalne zaštite za oznaku zemljopisnog podrijetla.

Inicijativa za zaštitu Ličkog škripavca zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla pokrenuta je u jesen 2017. godine zajedničkim trudom i zalaganjem LAG-a LIKA i Udruge malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“.

Nakon što je Ministarstvo odobrilo prijelaznu oznaku za ovaj visokokvalitetni proizvod koji ima uporište u tradiciji ličkog kraja, Udruga malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“ i LAG LIKA, kao potporna institucija, ubrzano pripremaju potrebnu dokumentaciju za podnošenje prijave za zaštitu ovog proizvoda i na EU razini.

U cijelom ovom postupku značajnu ulogu igra Ministarstvo poljoprivrede kao partner i koordinator aktivnosti i ključna točka u provedbi postupka zaštite.

Ukorijenjenost proizvodnje Ličkog škripavca u Lici vidljiva je iz samog vezanja naziva ovog sira za regiju Lika, prepoznatljivost proizvoda i izvan šireg područja Like kao i uključenost ovog sira u svakodnevnu uporabu kako u domaćinstvima tako i u ugostiteljskim objektima na području Like. Tržište za ovakvu vrstu visokokvalitetnih proizvoda postoji, Lika je prepoznatljiva po proizvodnji, a zaštita ovog proizvoda dat će dodatni obol podizanju proizvodnje na jednu višu razinu, cjenovnog isticanja ovog proizvoda i brendiranju Like kao područja s ponudom kvalitetne hrane.

Aktivnosti vezane uz zaštitu Ličkog škripavca jedan je od važnih projekata koji se provode u sklopu projekta „INTEGRA Lika 2020“, čiji je cilj,  uz ostalo, brendiranje Like kao prepoznatljive destinacije s bogatom ponudom autohtonih kulinarskih delicija.

Značajan put u postupku zaštite je uspješno prijeđen, a iz LAG-a LIKA i Udruge malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“ nadaju se skoroj proslavi zaštite ovog sira i na EU razini – sira koji je othranio generacije, a danas sve više dobiva na važnosti kao vrhunska delicija.

LAG LIKA i Udruga malih sirara

Ličko-senjske županije „Lički škripavac“

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.