„Caritas“ gospićko-senjske biskupije bavi se već 10 godina uzgojem krumpira. Taj je krumpir poznat po vrhunskoj kvaliteti i mi ga onda plasiramo po pučkim kuhinjama diljem Hrvatske i podružnicama Caritasa. Ove godine smo došli na ideju da zajedno s poduzećem „Agro Velebit“ iz Lovinca zajedno posadimo krumpir za naše potrebe. Kao u onoj staroj poslovici „zajedno smo jači“ naši će volonteri pomoći u mnogim poslovima i pomažemo s repro-materijalom. „Agro-Velebit“ ima strojeve, znanje, zemlju i vrlo rado su nam pomogli pri sadnji krumpira.“

Riječi su to direktora Caritasa gospićko-senjske biskupije vlč. Luke Blaževića koji je zajedno s volonterima i profesionalcima Agro Velebita danas sudjelovao u sadnji krumpira na širem gospićkom području. Ovu je ideju je podržao i pohvalio osobno biskup mons. Zdenko Križić. Na području ove Biskupije postoji oko 400 potrebitih obitelji kojima „Caritas“ pomaže na različite načine. Zdrav i kvalitetan krumpir samo je jedan od vidova ove pomoći. Sve što se danas događalo samo je nastavak dobre suradnje Agro Velebita i „Caritasa“, o čemu je govorio direktor Nikola Vidaković.

Mi odlično surađujemo dugi niz godina i svake godine doniramo krumpir za potrebe Caritasa. Ove godine smo tu suradnju proširili jer će „Caritas“ jednim dijelom s nama zajednički sudjelovati u uzgoju krumpira, prvenstveno s repro-materijalom, tako da će se proizvesti više krumpira za njihove potrebe. Ove godine ćemo posaditi krumpir na oko 40 hektara. Za „Caritas“ je namjenjena proizvodnja na nešto više od pola hektara, odnosno do 15 tona krumpira. Naša pomoć ogleda se u logističkom i stručnom smislu: nudimo svoj rad, strojeve,  znanje i zemlju, rekao je direktor Agro Velebita Nikola Vidaković.

Ono što se ne mjeri novcem svakako je odlična dugogodišnja suradnja i brojne donacije krumpira koje je „Caritas“ distribuirao diljem Hrvatske. Osim toga Lovinčani su svake godine donirali veće količine krumpira brojnim humanitarnim udrugama izvan Ličko-senjske županije.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.