Uz hladne zimske dane najbolji specijalitet Ličanima je domaći ukiseljeni kupus i meso.  Po receptu Gačanke Anke koji je objavljen na coolinarki to izgleda ovako:

Kiseli kupus il´ti zelje kako mi u Gackoj dolii velimo♥ ..Mrs je toliko štimano ilo da se negda kuval i za pir. Čuvala su se lebra, slanina z glavine (lica) i suvi kremenadl. kad se mrs skuva, na pladnjenku se u sredinu vrže kuvano zelje, sve okolo naokolo krunpir kuvan ucelo, a po zelju na lipe komadiće sasičena lebra, na lipe kockice izrizana lica i na šnjite izrizan kremendal. Mrs se kuval i za najveće blagdane, ki ni mogal imat za Božić janje ili prasešce za pečenku, gozba je bila ako je imal kuvani mrs. – Cool Chef anka-1955

Sastojci

 • na standardnom hrvatskom jeziku
 • 2 kg kiselog rezanog zelja
 • 1 1/2 kg prosušenog svinjskog mesa (buncek, obrazina
 • malo rebra suha
 • malo slanine (špeka)
 • žlica svinjske masti
 • papra,soli i ne mora jer su sastojci slani ali po želji
 • krumpir u cjelo kuhan u ljusci kao prilog ili ako ste na dijeti bez krumpitra
 • na gackome čakavskom dijalektu
 • kile kiselog ribanoga zelja
 • 1,5 kile suve prasetine
 • (lebra, lice obrazina, gnjat, slanina)
 • 1,5 litra vode

Priprema

 1. Na gackome čakavskom dijalektu: Meso se mora oprat u teploj vodi da se opere dim i metne malo prokuvat da potegne dim i sol da ne bude preslano. Tako prokuvano se jopet opre da nebi na mesu ča ostalo. Zelje se ednako tako mora dobro oprat da ne bude prekiselo i u lonac se na dno meće zelje, u sredinu meso i ozgora jopet zelje i to sve podlije vodon da zapline. Lonac se metne na tronoge na ognjišće i poda njega pogrne žar.
 2. Sve se lagano kuva oko dvi ure, a lonac kaj put treba prodrmat da se ne prihvati. Kad je gotovo, mrs se skrene u drvenu zdelu, a meso i slanina povadi pobaška u zdelicu. s mrsom se i ucelo kuvan krunpir. U negdanje vrime mrsa je bilo malo i retko se kuval. Mrs je dilil podiljač mrsa, bil je to gospodar kuće i svakome od familije bi odrizal mrvinju mesa, a najviše bi ostavil sebi. kad bi stari gospodar bil na umoru, novi se radoval njegovoj smrti jerbo će un postat novi podiljač mesa*.
 3. Na standardnom hrvatskome jeziku Staviti u lonac domaće kiselo zelje  (ako je jako kiselo malo isprat), ili ga kupite na placu.
 4. Meso se opere u toploj vodi i malo prokuha te se ova voda baci. Suva prasetina (Buncek rasječen na 2-3 djela stavi pola zelja, pa buncek pa malo suhih rebrica, komad slanine (špek), 1 žlicu svinjske masti pa ostatak rezanog zelja. lici se stavi i komad suhog kremenadla. Podliti vodom sa razinom kupusa (zelja) i kuhaj cca 2h na laganoj vatri uz povremeno potresanje lonca.
 5. Krumpire skuhati oprane neoguljene u slanoj vodi i oguli te tako cjele posluži ( u Lici se ovo zove Lički mrs i ucelo krumpir). Ovo je jelo iz davnina nekad se jelo za svetak nedjelji pa i Božić.
 6. Koristila sam se čakavskim dijalektom iz knjige Povratak zaboravljenih okusa-Gačanska tradicijska kuharica.

Nemate vremena za pripremu, nema problema.  U Rekreativnom centru na Baškim Oštarijama imaju već gotova jela sa kiselim kupusom po povoljnim cijenama.

Dobar tek!

Gs Press / Nick

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.