Nakon lani započete suradnje, Kulturno Informativni Centar Gospić ponovno ugošćuje turneju pobjedničkih dokumentaraca Liburnia Film Festivala Liburnia uplovljava. Ovog je puta na programu dobitnik posebnog priznanja žirija 14. LFF-a te nagrada za najboljeg snimatelja i dizajnera zvuka, „Iza lica zrcala“ redateljice Katarine Zrinke Matijević.

U atriju KIC-a, 30. lipnja, s početkom u 21 sat, redateljica će osobno predstaviti film koji je, pored Liburnije, prikazala i na brojnim međunarodnim festivalima poput Sarajevo Film Festivala, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi, Filmskog festivala Slobodna zona ili Festivala dei Popoli, te je za njega 2016. nagrađena Oktavijanom za dokumentarni film, nagradom Hrvatskog društva filmskih kritičara.

„Iza lica zrcala“ autoričina je osobna potraga za unutarnjim mirom prikazana kroz putovanje Likom, zavičajem njezinih predaka. Lika je puna tunela, a nakon svakog mračnog tunela, punog tajni, strahova, tame (prikazanih organskim, eksperimentalnim slikama) budi se novo godišnje doba. Dok redateljica snima očaravajuće magnetične, ali i surove scene Like, Lika ocrtava samu redateljicu koja ponovno proživljava vlastita iskustva i iskustva svojih predaka ne bi li pronašla ključ kako prihvatiti svoju bolest, epilepsiju, te preboljeti gubitak četiri trudnoće i ljubavi.

Katarina Zrinka Matijević diplomirala je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti te filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu, sve u Zagrebu. Do sada je režirala i napisala petnaestak dokumentarnih i kratkometražnih igranih filmova, koji su prikazivani na festivalima diljem svijeta. Njen studentski film „Dvoboj“ osvojio je nagrade na važnim studentskim festivalima, a dobio je i Nagradu „Jelena Rajković“, Oktavijana i Grand prix na Danima hrvatskog filma. Njen drugi dokumentarac „O kravama i ljudima“ (2000, surežiran s Nebojšom Slijepčevićem) prikazan je na najvažnijim svjetskim festivalima dokumentarnog filma. Režirala je i dugometražni dokumentarac „Peščenopolis“ a prvi je njen dugometražni igrani film „Trampolin“ iz 2016. godine.

Program Liburnia uplovljava podržavaju Savez udruga Klubtura, Društvo hrvatskih filmskih redatelja te Primorsko-goranska županija.

Petak, 30. lipnja 2017. godine u 21 h, atrij KIC-a Gospić

GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.