U nekoliko navrata tijekom svibnja predstavnici buduće Energane Gospić 1 d.o.o. obišli su gradilište u Poslovnoj zoni u Smiljanskom polju. Na 1,3 ha kupljenog zemljišta trebali bi u drugoj polovici lipnja početi radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja – energane, koje će proizvoditi električnu i toplinsku energiju. Ovaj projekt, čija vrijednost iznosi oko 20 milijuna eura, u ovom trenutku predstavlja najveću greenfield investiciju na području Ličko-senjske županije. Priprema terena u vidu geodetskih radova već je završena, a gradilište su danas obišli  direktor Energane Gospić 1 direktor Pavel Petlak i prokurist Vaclav Mleziva. Razgovarajući s novinarima direktor Petlak ističe ekološku komponentu cijeloga projekta.

-Za proizvodnju el. struje i toplinske energije koristit ćemo isključivo šumsku sječku, bez emitiranja štetnih plinova u atmosferu. Struju ćemo prodavati HEP-u, a toplinsku energiju okolnim gospodarskim subjektima u Poslovnoj zoni. U pregovorima smo i sa MUP-om kako bi se na naš sustav priključila i obližnja Interventna policija, ističe direktor.

Prokurist tvrtke Vaclav Mleziva u razgovoru zahvaljuje na odličnoj suradnji s Gradom Gospićem, pri čemu ih je ugodno iznenadila susretljivost i ekspeditivnost svih službi s kojima su imali brojne kontakte. Gospićka Energana proizvodit će 5 MW  instalirane snage i zapošljavati od 20 do 30 radnika. Investitor i pokretač cijele priče je češka tvrtka GEEN, zajedno sa svojim slovačkim partnerima, a koja je u energetskom sektoru prisutna od 2009. godine te se dosada dokazala izgradnjom brojnih, sličnih postrojenja, sa preko 30 MW instalirane snage, dok se zadnjih godina angažirala i kroz izgradnju hidrocentrala.

Izvođač radova na Energani Gospić 1 je tvrtka „EKOL-Brno“, cijenjeni europski proizvođač i dobavljač opreme za proizvodnju toplinske i električne energije, uz angažman domaćih izvođača radova.

Gs Press / Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.