Pod predsjedanjem  Zlatka Fumića (HSS) održana je danas  u Gospiću 8. po redu sjednica Županijske skupštine. Uobičajeni Aktualni sat potrajao je srazmjerno kratko, ali s mnoštvom konkretnih pitanja na koja je uglavnom odgovarao župan Darko Milinović. Član skupštine iz HSU-a Ivan Bižanovič postavio je pitanje vezano uz sigurnost Domova za starije i nemoćne, uz naglasak uz nedavnu tragediju u Andrijaševcima gdje je poginuo šest osoba. Odgovarajući na ovo pitanje župan Milinović je istaknuo sućuti obiteljima nesretnih staraca i definirao stanje privatnih domova u Ličko-senjskoj županiji.

-Na ovom području djeluju dva privatna doma i naša je obveza utvrđivanje minimalnih tehničkih standarda. Mi ne možemo vršiti kontrolu tih ustanova. Prije nego li se takvi domovi otvore mi izdajemo rješenja o minimalnim smještajnim i tehničkim standardima. Uskoro se otvara još jedan takav dom, što svakako treba pozdraviti i naša je komisija obišla taj dom koji nije imao zadovoljene standarde što se tiče kuhinje za štićenike. Na redu je potpisivanje ugovora toga doma sa ugostiteljskim objektom i kada se stvore svi potrebni uvjeti i zadovolje standardi taj dom će moći krenuti s radom. Ponavljam da Županija nema prava kontrolirati takve privatne ustanove. Rad domova inače redovno pratimo, njihovu kapacitiranost  i pomažemo u rješenju problema u kojima možemo i smijemo djelovati, zaključio je župan Milinović te dodao kako na ovome podričju djeluje sedam udomiteljskih obitelji sa 22 korisnika.

Predsjedavajući Fumić zanimao se za djelovanje hitne medicinske pomoći i pripravnosti dežurnih timova na području Općine Brinje, kao i na nekoliko lokalnih cesta koje su u vrlo derutnom stanju. Župan Milinović je podsjetio kako je Županijska skupština uputila prijedlog resornom Ministarstvu gdje je istaknut i jedan punkt u Brinju.

Nadam se da će novi ministar zdravstva pomoći u rješavanju ovoga problema. Na današnjem sastanku Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu zatražio sam da se ovaj problem riješi, pa makar privremeno. Hoće li konačno rješenje biti da Sabor donese odluku o novim ekipama hitne medicine, to ćemo znati uskoro. Našli smo kompromisno rješenje da se osunije tim D-2 koji će biti pripravan u slučaju da je tim D-1 već negdje na terenu. Tako ćemo znatno povećati medicinsku uslugu građana na tome području.

Što se tiče Županijske uprave za ceste (ŽUC) predlažem da svi načelnici i gradonačelnici sjednemo s novim direktorom ŽUC-a i i definiramo prioritete. Ove godine po prvi puta imamo na raspolaganju oko milijun kuna županijskih sredstava za saniranje infrastrukture na najkritičnijim područjima. Na ovaj način ćemo pomoći općinama da saniraju dio prometnica, rekao je župan. Na ovo se nadovezao Ernest Petry kao novi predsjednik Uprave ŽUC i predložio načelniku Fumiću da detektira cestovne prioritete Općine Brinje kako bi se ubrzalo njihovo rješavanje.

Na danšnjoj skupštini  izvršena je promjena Dnevnoga reda, pri čemu je nakon Aktualnog sata donosena Odluke o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju i visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za općine i gradove na području Ličko-senjske županije za 2021. godinu. Ova je Odluka jednoglasno prihvaćena, a o  ostalim najavljenim točkama Dnevnoga reda Skupština će raspravljati u nastavku sjednice naredne srijede.

GS press

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.