Dan grada Gospića bio je ponovno prigoda da bi se  pokazao djelić tradicijskih posebnosti ovoga dijela Hrvatske koje se mogu i moraju implementirati u turističku ponudu.

Emisija HRT-a „Hrvatska uživo“ u svojem je prilogu prenijela djelić odlične atmosfere s ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Gospića, pri čemu je priča krenula s komparacijom istarske i ličke turističke ponude. Sličnosti i razlike?

Istarski je turizam imao kontinuitet uspona od ’50.ih godina prošloga stoljeća koji traje i danas. Lika je do nedavno bila ratište, a uz sve ratne nevolje ostala su i poratna minska polja. Iz Rovinja, grada prijatelja Gospića, već niz godina na blagdan Svete Marije Magdalene u Gospić stižu vrsni kuhari da bi nam ponudili neke od svojih popularnih delicija: fritaju s tartufima, pržene ribice, bakar, pršute, sireve i birana vina. Ovo je dio bogate gastro-ponude naših prijatelja. Gdje su u svemu ovome Lika i Gospić?

Nakon poduljeg vremena lička je janjetina dobila zaštitnu markicu kao prepoznatljivi brend. Krumpir sa ovih prostora zaštićeni je proizvod s geografskim podrijetlom. Pri kraju su aktivnosti koje će lički sir škripavac vinuti u sami vrh europskih delicija. Tu su još i skuta, basa, polutvrdi i tvrdi kravlji i ovčji sirevi. Ličkim rakijama nema premca, a sve su brojniji OPG-i sa vrhunskim suhomesnatim proizvodima, medom, rakijom, pekmezima i sokovima. U nekoliko  navrata Lika je pohodila veće hrvatske gradove, od Dubrovnika, preko Zagreba do Osijeka. Nakon degustacije ličkih delicija zajednički je zaključak konzumenata-odlična ocjena! Dakle, i u tom smislu imamo što za ponuditi.

Govoreći o smjernicama razvoja Gospića i ovog dijela Like gradonačelnik grada Gospića Petar Krmpotić je u spomenutoj emisiji  istaknuo  kako su te strateške  smjernice  bazirane na poljoprivrednoj proizvodnji i turizmu. Uz sve ovo idu sve brojniji i kvalitetnije uređeni  i opremljeni smještajni kapaciteti. Velebit, blizina mora i Plitvičkih jezera, lovni i ribolovni turizam, bogato etno naslijeđe dio su te niske koja se zadnjih godina sve intenzivnije otvara.

Gs Press / N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.