Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvama održana je danas počast civilnim žrtvama Široke Kule i okolice. Prošlo je od tada 26 godina. Četnici su bez ijednog povoda ubili 40 civila, među njima 13-godišnju Vericu Nikšić i 17-godišnjeg Ivicu Nikšića. Najveći dio žrtava bili su starci iznad 75 godina života. Osim obitelji Mane Rakića, sve su žrtve bile hrvatske nacionalnosti. Živote su nakon zvjerskog mučenja izgubili mještani Vukšića, Urija, Mušaluka, Ličkog Osika i Široke Kule.

Tijekom današnje komemoracije održane kod spomenika u središtu Široke Kule najprije su se čule recitacije dviju učenica OŠ „dr. Franjo Tuđman“, iz škole koju je do smrti  pohađala i zvjesrki ubijena Verica. Svojim najmilijima najprije su se poklonili članovi obitelji i  izaslasntvo škole. Vijenac je  položio general Mladen Markač, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a zatim ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Uslijedila su izaslanstva Ličko-senjske županije na čelu s županom dr. Darkom Milinovićem i izaslanstvo  Grada Gospića koje je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević. U ime PU ličko-senjske vijenac je položio načelnik Josip Biljan, nakon čega su  slijedila  izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Riječi molitve predvodio je vlč. Luka Blažević koji je potom  predvodio i svetu misu u crkvi sv. Mateja.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je u obraćanju novinarima ustvrdio kako će ustrajati u nastojanju da se pronađu sve nestale žrtve agresije na Hrvatsku.

– Mi poduzimamo sve kako bismo pronašli zadnja počivališta svih žrtava koje se vode kao nestale, da bi njihove obitelji imale mjesto gdje će zapaliti svijeće i pomoliti se za njih. Mi kao Ministarstvo ustrajno tražimo od pravosudnih tijela RH da se procesuiraju ratni zločinci za koje znamo da su nam ovoga trenutka nedostupni. Ratni zločin ne zastarijeva i mi smo u isčekivanju da će ti zločinci odgovarati za svoja zlodjela. Ovdje smo se poklonili žrtvama koje su ubijene na najbrutalniji način, pobacane po okolnim jamama ili spaljeni sa svojim kućama. Njihove obitelji se već desetljećima nose s tim groznim teretom i naša je zadaća pomoći im koliko možemo, ohrabriti ih i svakako pronaći nestale i kazniti krivce, rekao je ministar Tomo Medved i dodao kako se još uvijek ne zna za sudbinu 1deset mjesštana Široke Kule i  okolice.

Gs Press / Nick / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.