Prije 24 godine, 14. prosinca 1991.,  u Bilaju su poginula šestorica hrvatskih branitelja. Bili su to dragovoljci s područja Rijeke, srčani mladi ljudi kojima nisu trebali mobilizacijski pozivi da bi se uključili u obranu Domovine. Na mjestu njihovog stradavanja kode lokaliteta Krajnja Glava, Grad Gospić i branitelji Bilaja podigli su spomenik kod kojega je danas, kao i svake godine, održana komemoracija. Osim članova obitelji poginulih, žrtvama su se poklonili predsjednici UHDDR-a grada Rijeke i Bilaja, Mile Biondić i Joso Mraović, sa svojim suborcima. U ime Kluba ratnih veterana  9. gardijske brigade „Vukovi“ poginulima su se počast odali predsjednik kluba Milan Franić i nekolicina članova ove udruge.

Govoreći o tim sudbonosnim danima Domovinskog rata, kada je Bilaj bio povremeno u potpunom neprijateljskom okruženju, Joso Mraović je još jednom iskazao zahvalnost svima hrvatskim braniteljima s područja Rijeke koji su branili Bilaj, često u gotovo bezizlaznim okolnostima. Mile Biondić iz UHDDR-a grada Rijeke  ustvrdio je da se ljubav prema Domovini i svojem narodu ničim ne može mjeriti, što je bila misao vodilja svim dragovoljcima u Domovinskom ratu.

-Poginule prijatelje nemamo prava zaboraviti jer je sjećanje na njihovu žrtvu zapravo najmanje što možemo i moramo činiti. Vrijeme neumitno teče i sve nas je manje na ovakvim skupovima. Bili smo sudionici jedne povijesne misije kada se bez razmišljanja hrlilo na prvu crtu bojišnice. Ovdje su izgubljeni mladi životi naših suboraca kojima Hrvatska uistinu puno duguje, zaključio je Mile Biondić, predsjednik UHDDR-a grada Rijeke.

Nedaleko od crte razdvajanja  kod Bilaja poginuli su  tada Elio Vlah, Boris Antolos, Enes Handžar, Ive Stipanović, Mladen Šebalj i Žarko Fatičić. Za njihove duše svetu misu u župnoj  crkvi Svetog Josipa predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar.

GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.