Pjesmom “Croatio, iz duše te ljubim” oprostili su se u ponedjeljak na komemoraciji od bivšeg predsjednika Vlade Nikice Valentića obitelj, njegovi kolege i prijatelji te politički suvremenici, istaknuvši njegove zasluge u stvaranju hrvatske države.

Izrazivši sućut obitelji, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako su svi cijenili Valentića kao čovjeka koji je obilježio sve ključne etape hrvatske države i hrvatskoga naroda u drugoj polovici 20. stoljeća i prvoj četvrtini 21. stoljeća, a posebno je istaknuo Valentićev vedar, topao duh i domoljubni pristup životu.

“Pamtit ćemo ga kao uspješnog predsjednika 5. Vlade RH, velikog čovjeka i političara. I zasigurno će s vremenskim odmakom njegov doprinos kao premijera, zastupnika, političara, gospodarstvenika, pravnika, a nadasve kao supruga, oca i prijatelja, ostati ono po čemu će Nikica Valentić biti jedan od velikana suvremene hrvatske političke povijesti”, rekao je Plenković.

U ime obitelji od Valentića se oprostio njegov dugogodišnji prijatelj Ante Žužul rekavši, među inim, kako je otišao “jedan veliki čovjek” kojega je krasila krijepost, blagost i čvrsta lička duša koja je “oplemenjena mislima i filozofijom dr. Ante Starčevića nosila skicu žudnje za stjecanje hrvatske države”.

Uz članove obitelji, na komemoraciji su bili te počast Valentiću odali i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Rainer, članovi Vlade, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, bivši i sadašnji saborski zastupnici, bivša premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Ustavnoga suda Miroslav Šeparović, predsjednik Vrhovnoga suda Radovan Dobronić te predstavnici akademske i poslovne zajednice, dok su se prigodnim riječima od Nikice Valentiću oprostili Vladimir Šeks i Mate Granić.

Od Nikice Valentića u ime njegove rodne Ličko-senjske županije oprostio se župan Ernest Petry te povijesna postrojba hrvatske vojske – Lička pukovnija Gospić čiji su predstavnici cijelo vrijeme komemoracije stajali u pozoru mirno uz odlikovanja koja su mu za života dodijeljena.

Gs Press