U Rizvanuši pored Gospića održana je danas komemoracija povodom  pogibje 26 pripadnika postrojbe Specijalne policije „Ajkule“ iz Rijeke. Ova postrojba je cijeloga rata čuvala crtu bojišnice na najtežim i teško pristupačnim vrhovima Velebita, na potezu od Visočice do Vaganskog vrha. Zimi se živa u termometrima ondje redovno sluštala i do -30 stupnjeva C, ali od Ajkula nitko nije odustajao. Riječanima su na tome prostoru, osim brojnih minskih , smrtnu opasnost stvarali i stalni pokušaji proboja neprijateljskih snaga i učestale zasjede. U jednoj takvoj zasjedi je 28. kolovoza 1992. poginuo zapovjednik Ajkula, legendarni Marino Jakominić.

U Rizvanuši je prije četiri godine podignut spomenik u čast 26 poginulih policajaca. Spomenik je djelo akademskog kipara Petra Dolića koji je na njemu istaknuo 26 križeva, simbola stradanja i vjere. Na današnjoj komemoraciji okupili su članovi obitelji poginulih heroja, ratni veterani Udruge „Ajkula“, veterani riječkih ratnih postrojbi koji su ratovali u Lici, članovi Kluba ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ iz Gospića, i pripadnici Udruge postrojbe Specijalne policije „Tigar“ iz Gospića, kao i  predstavnici policije i brojna izaslanstva.

U ime predsjednice Republike Hrvatske u komemoraciji je sudjelovao general Mladen Markač, a u ime predsjednika Hrvatskog sabora Darko Nekić koji su uz svečani postroj policije položili vijence i zapalili svijeće u čast i na spomen poginulim policajcima.

M.S.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.