Kao što je i najavljeno, Klaster Lika Destination objavio je novi javni poziv u kojem poziva proizvođače prehrambenih namirnica i suvenira proizvedenih na području destinacije Like da se priključe sustavu. Zbog brojnih upita o koracima prijave i dobivanja dozvole za korištenje Znaka Lika Quality, Klaster Lika Destination je, u suradnji s LAG-om Lika i LAG-om Frankopan, u ožujku održao predavanja u Rakovici, Udbini, Otočcu, Senju i Gospiću na kojima su prisutni pobliže upoznati sa sustavom Lika Quality.

Podsjetimo, Lika Quality dio je petogodišnjeg projekta integralnog razvoja Like i podvelebitskog primorja pod nazivom INTEGRA LIKA 2020, kojeg provode LAG Lika i Klaster Lika Destination. Znak „Lika Quality“ registriran je  u Državnom Zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske kao jamstveni žig, nositelj je LAG Lika, a sustav provodi Klaster Lika Destination.

Pravo korištenja Znaka dodjeljuje se proizvodima koji posjeduju natprosječnu kvalitetu i koji su proizvedeni na području destinacije Lika u skladu sa svim zakonskim propisima. Sustav trenutno broji 98 proizvoda u 10 kategorija. Kao i prethodne godine, i ove će godine u NP Plitvička jezera biti uspostavljeno zajedničko prodajno mjesto proizvoda brenda Lika Quality, u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop. Osim toga, proizvodi će biti zastupljeni i u ostalim nacionalnim parkovima u destinaciji. Također, nakon certifikacije proizvoda pristupit će se certifikaciji restorana koji će u svojoj ponudi imati Lika Quality proizvode.

Cilj je povezati lokalne proizvođače s područja destinacije Lika međusobno i s ugostiteljskim objektima i na taj način omogućiti im plasman proizvoda i povećati proizvodnju, odnosno lokalnim proizvođačima proširiti tržište, a turistima omogućiti da kušaju lokalne tradicijske namirnice.

Sustav Lika Quality vođen je filozofijom održivog razvoja, potiče veći obujam lokalne proizvodnje i potrošnje te na taj način čuva radna mjesta domaćeg stanovništva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Sustav jamči kvalitetu i lokalnu proizvodnju s uporištem u tradiciji, a lokalni proizvođači uključeni su u turistički razvoj. Na taj način, osim što će se lokalnim proizvođačima stvoriti tržište, destinacija Lika će zasluženo postati nezaobilazna gastro-destinacija.

Prijave na Javni poziv mogu se do 23. svibnja 2019. dostaviti na adresu:

  • Klaster Lika Destination
  • Budačka 12
  • 53000 Gospić
  • „Prijava na Javni poziv – Lika Quality“

Postupak prijave detaljno je opisan na: http://www.lika-destination.hr/novosti/javni-poziv-za-iskazivanje-interesa-za-koristenje-znaka-lika-quality-za-proizvode/, a dodatne informacije dostupne su putem e-maila lika.destination@gmail.com  ili na broj telefona 053 647 042.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.