U vijećnici Općine Karlobag upriličena je svečana sjednica Općinskog vijeća Karlobag na kojoj su osim članova vijeća nazočili brojni gosti i građani Karlobaga. Načelnik Općine Ivan Tomljenović nije krio zadovoljstvo brojnim pomacima  u izradnji i uređenju Karlobaga koje su realizirani u proteklih godinu dana.

-„Mi smo postali svjesni činjenice da nitko osim nas samih neće voditi brigu da opstanemo na ovom području. Glavni je to razlog zašto smo najveći poslodavac u našoj općini putem komunalnih poduzeća u kojima je zaposlene 65 radnika, odnosno 65 obitelji. Našim osnovnoškolcima redovito financiramo školske izlete, financiramo obroke za sve učenike osnovne škole, a roditeljima nabavku udžbenika za svoje školarce u iznosu od 50%. Srednjoškolcima omogućavamo besplatni prijevoz u Gospić, dok onima koji putuju u Zadar plaćamo 50% mjesečne karte. Uz to već godinama ne postoji niti jedna obitelj sa srednjoškolcem ili studentom koja nije korisnik naše stipendije ukoliko ispunjava osnovne uvjete za dodijelu. Samo u prošloj godini za sve navedeno izdvojili smo gotovo milijun kuna. Osim socijalnog programa Općine Karlobag putem socijalnog vijeća dodatno smo dodijeljivali jednokratne pomoći kako bi im olakšali uvjete života ili pomogli u lječenju. Umirovljenicima svake godine dodijeljujemo naknade za ogrijev u iznosu 500 kuna za preko 200 umirovljenika sa mirovinom manjom od 3000 kuna. Omogućili smo im besplatan prijevoz svakog petka za Gospić kako bi mogli riješiti posjete doktoru ili državnim službama. Iz istog razloga uveli smo i sufinanciranje opskrbe vodom stanovnika Lukova Šugarja u 50% iznosu kao i sufinanciranje odvoza fekalnih otpadnih voda. Općina Karlobag u posljednjoj godini za sve navedene mjere izdvojila gotovo 500.000 kuna. Na raspolaganju nam je i stalna zdravstvena zaštita i za te potrebe uloženo je preko 300.000 kuna. Aplicirali smo putem programa Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici za svoje najstarije stanovnike program pomoći u kući koji bi se provodio kroz 2 godine, a ukupne je vrijednosti 600.000 kuna. Putem programa javnih potreba pomognute su udruge, klubovi i športska društva u ukupnom iznosu od 150.000 kuna. Već smo naviknuti na uspjehe našeg šahovskog i kuglačkog kluba, na tradicionalni malonogometni turnir povodom dana Oluje koji organizira naš MNK „Karlobag“. Želio bi istaknuti i KŠRNM „Bura“ koji je ostvario značajne uspjehe“, bio je tek dio iznesenih uspjeha ove Općine koje je rekao načelnik Tomljenović.

Uz sve ovo Općina je donesla je 3 urbanistička plana, dok je četvrti i Urbanistički plan naselja Karlobag dovršen je i čeka se na suglasnost nadležnog ministarstva. U proteklom razdoblju izvršena je i sanacija mula u Karlobagu vrijedna 2 milijuna kuna sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a u ovom mjesecu krenut će uređenje luke Porat vrijednosti 1,25 milijuna kuna za što će se sredstva osigurati u rebalansu nadležnog ministarstva. Karlobag je dobio i novi nogostup kroz središte u ukupnoj dužini 320 metara i ukupne vrijednosti 450 tisuća kuna. Obnovljena je i ruševina crkve sv. Karla kao i mnoštvo objekata u Karlobagu.

Župan Milinović: „Zaustavimo buru depopulacije nad Hrvatskom“

Na uspjesima Općine Karlobag zahvalio se župan dr. Darko Milinović i spomenuo uspješnu sigergiju Ličko-senjske županije i ove Općine.

-Slušajući načelnika Tomljenovića drago mi je što se ova općina bori protiv „bure depopulacije“ koja se nadvila nad Hrvatskom. Brojna su nastojanja da se ovdje stvore još bolji  uvjeti za život i ostanak mladih. Ovih 36 učenika vaše škole su naši heroji, naša budućnost. Uvijek se može bolje i više i uvjeren sam da će Općina Karlobag i tu polučiti uspjehe. Pozdravljam nove zakone  za Slavoniju. Podržavamo to, ali ako itko treba posebne zakone to je onda Ličko-senjska županija. Lijepo je imati podršku Ličana iz Zagreba, Osijeka, Njemačke… Najjača potpora je ostati ovdje. Zajedno smo s ovom Općinom i resornim ministarstvima realizirani brojne važne projekte. Naša županija će do konca godine kroz ulaganja ŽUC-a izdvojiti gotovo 1,8 milijuna kuna u prometnice. Za uređeni mul u Karlobagu Županijska lučka uprava izdvojila je 400 tisuća kuna. Povećali smo  i decentralizirana sredstva za osnovnu školu i ona za ovu godinu iznose 500 tisuća kuna. Puno je sredstava uloženo u široko pojasni Internet, pri čemu je Općina Karlobag dobar primjer nastojanja da moderni trendovi ne zaobiđu ovo područje. Uskoro će se završiti 69 km biciklističkih staza na ovome području vrijednih oko milijun kuna, od čega je Županija izdvojila 400 tisuća kuna, rekao je između ostaloga župan Milinović koji područje Općine Karlobag vidi kao perspektivno područje za nastavak razvoja turizma, pri čemu se neprestano stvaraju sve bolji uvjeti.

Povodom Dana Općine Karlobag odlukom Općinskog Vijeća,  dodjeljena su  javna priznanja za doprinos ovoj sredini na mnogim područjima djelovanja. Za djelovanje na animaciji djece i mladih nagrađen je Nenad Tuškan. Javno priznanje pripalo je Klubu za športski ribolov na moru  „Bura“ koji je dao veliki doprinos u populariziranju ribolova na moru, kao i organiziranjem ekoloških akcija. Nagradu Općine osvojio je i Ivan Vrban koji je na županijskoj vrtićkoj Olimpijadi u trčanju na 50 metara osvojio drugo mjesto.

Gs Press / l.o.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.