Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku da se s 5.000 kuna kazni gradonačelnik Gospića Karlo Starčević zbog povreda Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Prema važećem Zakonu propisano je da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima.

Člankom 16. stavkom 1. ZSSI-a propisano je da će dužnosnik koji ima 0,5% i više dionica, odnosno udjela u vlasništvu (kapitalu trgovačkog društva) za vrijeme obnašanja javne dužnosti prenijeti svoja upravljačka prava na temelju udjela u kapitalu društva na drugu osobu. Sukladno istoj zakonskoj odredbi, ta osoba, odnosno posebno tijelo (povjerenik) djeluje glede ostvarivanja članskih prava i udjela u društvu u svoje ime, a za račun dužnosnika.

Ako želi poštovati zakone RH na koje se stalno poziva, Karlo Starčević ne može biti gradonačelnik Gospića i u isto vrijeme direktor firme LIČANKA – PROIZVODNJA PIĆA d.o.o. i prokurist u firmi PIVOVARA LIČANKA d.o.o.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa naložilo je Starčeviću da u roku od 60 dana od dana primitka odluke razriješi situaciju kojom čini utvrđenu povredu članka 14. stavka 1. i 16. stavka 1. ZSSI-a, pod prijetnjom pokretanja novog postupka.

Ukratko, Karlo Starčević će upravljanje nad svojim firmama morati povjeriti povjereniku ukoliko i dalje želi obnašati dužnost gradonačelnika Gospića. Njemačka, na koju se Starčević poziva u svakom svom govoru, pa i u odgovoru Povjerenstvu nikada ne bi dozvolila ovakvo kršenje Zakona. Zakon je jasan i vrijedi za sve, ili možda za neke ne? Na potezu je pravna država.

Dokument:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.