U HRVATSKOJ je jučer zabilježeno 165 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2410.

Među njima je 309 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. Šest je osoba preminulo.

Stanje po županijama

  • Sisačko-moslavačka – 1 novih
  • Istarska – 0 novih
  • Koprivničko-križevačka – 0 novih
  • Primorsko-goranska – 1 novih
  • Vukovarsko-srijemska – 6 novih
  • Zadarska – 5 novih
  • Ličko-senjska – 2 nova

Ustavni sud o odlukama Stožera

USTAVNI sud od 10 sati raspravlja o više zahtjeva za ocjenu ustavnosti različitih odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite vezanih uz pandemiju covida-19.

Prije odlučivanja o tim i drugim točkama dnevnog reda sjednica Ustavnog suda prethodno će donijeti zaključak o prijedlogu troje sudaca da se o biti stvari odlučuje na temelju javne rasprave. Na temelju zaključka sjednice javnu raspravu zakazuje predsjednik suda, priopćio je u petak Ustavni sud.

Sud će se izvlačiti na epidemiološke mjere?

Kako Index neslužbeno doznaje, sjednica Ustavnog suda ipak će biti zatvorena za javnost, a opravdanje za izostavljanje predstavnika medija na raspravi mogle bi biti epidemiološke mjere, odnosno činjenica da se na sudu navodno ne može osigurati dovoljan razmak među prisutnima.

Predsjednik Ustavnog suda: Nije stavljen zahtjev za otvaranje javnosti

Prije ulaska u zgradu suda okupljenim novinarima obratio se predsjednik suda Miroslav Šeparović.

Novinari su Šeparovića hoće li današnja sjednica suda biti otvorena za javnost.

“Dakle, nije stavljen zahtjev za otvaranje javnosti nego je stavljen zahtjev da bude javna rasprava, što znači da se pozovu sudionici u postupku, znači predlagatelji i Vlada RH i da se razjasne neka pitanja. Ako tako sud odluči, nema nikakvog razloga da se ne pozovu predstavnici vlade i naravno javnost i to je sve. Vidjet ćemo što će sud odlučiti”, rekao je Šeparović.

Novinari su potom pitali bi bilo dobro da rasprava bude otvorena za javnost zbog povjerenja u institucije RH.

“Budite bez brige, javnost će biti obaviještena, točno onako kako ustavni zakon i kako poslovnik…”, rekao je Šeparović, na što ga je novinar pitao “Vi ste, dakle, odluku već donijeli?”

“Ako bude javna rasprava, bit ćete pozvani na vrijeme”

“Ne, odluka će se donijeti. Kako poslovnik i ustavni zakon propisuje, bit će javnost izviještena… Bit će konferencija za tisak, bit će skraćeno obrazloženje, bit će izjave, bit će sve onako kako je propisano. Ako bude javna rasprava, onda ćemo prekinuti, budite bez brige, bit ćete pozvani na vrijeme, nećete biti zakinuti. Vidjet ćemo koje ćemo odluke donijeti, ja vam ne mogu to reći. Ako se odluke donesu i ako ne bude izdvojenih mišljenja, možemo mi odmah imati konferenciju. A ako se donesu odluke i ako bude izdvojenih mišljenja, onda treba čekati osam dana da prođe rok. U svakom slučaju, javnost će biti detaljno i o svemu izviještena, a predsjednik (suda, op.a.) će sigurno imati konferenciju za tisak i sve će biti detaljno objašnjeno i imat ćete pravo postavljati sva pitanja”, zaključio je Šeparović.

S novinarima je prije Šeparovića kratko razgovarala i ustavna sutkinja Ingrid Antičević Marinović, koja je tek kratko rekla da sve izjave za medije daje predsjednik suda.

Gs Press / index.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.