Od osnutka Udruge „Pčelice“ 2010. godine roditelji djece s teškoćama u razvoju (članovi Udruge) svojim djelovanjem i aktivnostima nastoje ostvariti jedan od ciljeva osnivanja Udruge: podizanje kvalitete života i unapređenje medicinske, zakonodavne i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Ono najvažnije i osnovno što našim korisnicima (našoj djeci)  treba jest stručan i individualan pristup i kontinuiran rad stručnjaka različitih profila. Od osnutka Udruge kroz različite projekte i programe nastojimo omogućiti korisnicima različite stručne tretmane čije trajanje ovisi o odobrenim financijskim sredstvima. Na žalost, potrebe su veće od mogućnosti Udruge „Pčelice“ da odgovori na iste te su djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji i dalje prisiljeni putovati u druge gradove (Zadar, Ogulin, Karlovac, Zagreb) kako bi svojoj djeci omogućili što bolji i kvalitetniji rad stručnjaka. Prikupljenim donacijama kao i uključivanjem u različite projekte nastojimo stručnjacima koji rade s našom djecom omogućiti dodatne edukacije iz njihovog stručnog područja. Dodatan problem je što edukacije za različite metode i pristupe dosta koštaju te koliko god nastojali skupljati donacije nije nam bilo dovoljno za dodatnu edukaciju fizioterapeutice za npr. Bobath terapiju ili Voyta terapiju. Nastojali smo kroz projekt osigurati edukaciju vanjskih suradnica za floortime terapiju no projekt nije prošao. Također, problem je i u vremenu održavanja edukacija pa često ako bismo i dobili sredstva kroz projekt pitanje je bi li se podudaralo vrijeme održavanja edukacije i provođenja projekta.

Krajem prošle godine gospođa Marta Grgurić spojila nas je s gospođom Nadom Rogić iz Otočca. Početkom ove godine gospođa Rogić obavijestila nas je da Hrvatska diplomacija, odnosno Vojni predstavnik  RH pri NATO i EU, gospodin general bojnik Mate Pađen, može povezati uglednu belgijsku zakladu FUTUR 21 iz Kraljevine Belgije – voditeljica  barunica Martine Jonet de Bassompierre u Briselu,  sa hrvatskim udrugama za djecu i mlade sa posebnim potrebama, te da postoji mogućnost dobivanja donacije. Zaklada Futur 21 radi od 2007. godine, podupire edukaciju, humanitarne i medicinske projekte sa posebnim naglaskom na djecu i mlade. Od osnutka 2007. godine, Zaklada je sa svojim partnerima dala financijsku potporu za 150 inicijativa i projekata diljem svijeta te osigurala više od 10 milijuna eura.

Inicijativu oko prezentacije rada Udruge „Pčelice“ i  realizacije projekta  “Sufinanciranje opremanja senzorne sobe“ preuzela je gospođa Nada. Sve potrebne podatke o Udruzi „Pčelice“ te sve ono što je potrebno našim korisnicima te na što bi bilo najpotrebnije i najpametnije utrošiti donacijska sredstva slali smo u hrvatskoj i engleskoj verziji gospođi Nadi. Naveli smo potrebu opremanja senzorne sobe, nabavu didaktičke opreme te ciljanu edukaciju fizioterapeutice za Bobath i Voyta pristup. Gospođa Nada je preko svojih kontakata prezentirala našu Udrugu, ciljeve, misiju i potrebe te je projekt prihvaćen sa velikim uvažavanjem.

Uzimajući u obzir i senzibilitet prema napaćenom herojskom gradu Gospiću, te činjenicu da Udruga „Pčelice“ ima transparentno poslovanje što je rijetkost i za pohvalu, te uzimajući u obzir skromne financijske mogućnosti i ograničenja Udruge „Pčelice“, projekt je nesebičnim zalaganjem i podrškom gospođe Nade Rogić, njezinog brata gospodina Zvonimira i gospodina Pađena pozitivno ocijenjen te ga je Zaklada odlučila financirati.

Mada je u početku zvučalo nevjerojatno da će „Pčelice“ dobiti donaciju, zahvaljujući velikom angažmanu gospođe Nade, gospodina Zvonimira i gospodina Pađena „Pčelicama“ je 10. svibnja 2017. sjela uplata Zaklade Futur 21 na žiro-račun u iznosu od 25.000,00 €.

U međuvremenu smo riješili i pitanje prostora Udruge „Pčelice“ te je ova lijepa priča dobila jedan jako dobar kraj. Zahvaljujući donacijama sugrađana prostor Udruge uskoro će biti uređen te će se dio dobivenih sredstava donacije Zaklade Futur 21 namjenski utrošiti u opremanje senzorne sobe u prostoru Udruge „Pčelice“. S drugim dijelom sredstava uspjeti ćemo omogućiti edukaciju fizioterapeutice za Bobath i Voyta terapijsku metodu. Svaka je edukacija najmanje 30.000,00 kn bez dnevnica i putnih troškova. Od edukacije fizioteraputice za ove dvije metode neće koristi imati samo djeca korisnici Udruge „Pčelice“ već i drugi sugrađani i pacijenti s kojima će fizioterapeutica raditi na svome redovnom radnom mjestu.

Rekli bismo da ova donacija rješava par velikih problema koji su mučili članove Udruge. Primljena donacija odgovara na veliku želju članova Udruge da se fizioterapeutici omogući edukacija za prijeko potrebne metode Bobath i Voyta pristupa, te da vanjskim stručnim suradnicama defektologici i logopedici omogućimo rad s korisnicima u senzornoj sobi.

Iskreno nemamo riječi kojima bismo opisali zahvalu svim ljudima koji pomažu „Pčelicama“ u zadnje vrijeme, koji nam daju financijsku podršku ili nam volonterski pomažu svojim radom i znanjem.

Posebna zahvala ovaj put ide gospođi Nadi Rogić, njezinom bratu gospodinu Zvonimiru te gospodinu generalu bojniku Mati Pađenu na pomoći, podršci i nastojanju da „Pčelice“ dobiju ovu velikodušnu donaciju. Ono što se krije iza ove  priče je iskrena želja donatora i naših dobročinitelja da se ciljano i kvalitetno pomogne djeci s teškoćama u razvoju na području grada Gospića i Ličko-senjske županije i mi im se iskreno i od srca zahvaljujemo.  Sredstva iz donacije trošit ćemo transparentno i u dogovoru s nadzorom Zaklade o čemu ćemo donatore izvijestiti putem njihovog obrasca izvješća.

Mislili smo da će nam najsretniji dan u radu Udruge biti otvorenje prostora za rad (za početak dvorana) no sada će to biti otvorenje čitavog prostora s namještenom senzornom sobom. Činjenica da postoje ljudi koji žele pomoći  i da postoji način kako riješiti probleme koje imamo od osnutka Udruge „Pčelice“  stvarno nam daje poticaj da nastavimo s još kvalitetnijim radom, da ne odustajemo i da stvorimo jedno pozitivno i suradničko mjesto za sve naše male i velike sugrađane.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.