Ispred ulaza u Opću bolnicu Gospić upriličena je danas svečanost i dodjela akreditacijskog American Accreditation Commission International (AACI) i ISO certifikata pa je na ovaj način ova bolnica postala prva i za sada jedina  ovakva  ustanova u  javno zdravstvenom  sustavu Republike Hrvatske.

Na svečanosti je u ime Vlade RH nazočio osobni izaslanik premijera Plenkovića, državni tajnik  prim dr. sc. Željko Plazinić, ravnatelj HZZO-a dr. Luciano Vukelić, predstavnik akreditacijske agencije Krešimir Antonio Paliska, župan ličko-senjski dr. Darko Milinović, biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, biskupijski kancelar preč. Mišel Grgurić, predstavnici policije, Grada Gospića, Hrvatske vojske i brojnih ustanova.

Govoreći o hodogramu stjecanja ovog prestižnog cerifikata ravnateljica Opće bolnice Gospić dr. Sandra Čubelić istaknula je profesionalnost i zalaganje svih zaposlenika ove medicinske ustanove koji su zaslužni za još jedno priznanje toj ustanovi.

 

Na ovaj način se promovira skrb za svakog pacijenta i kvaliteta zdravstvenih usluga, prema međunarodno prihvaćenim  standardima. Ova akreditacija stavlja skrb o pacijentima u središte rada naše ustanove. Svi ti procesi se prate, mjere, analiziraju i poboljšavaju. To je proces koji zapravo nikada ne prestaje. Najvažnije od svega što smo uveli cjeloviti program upravljanja rizicima jer rizika u zdravstvu ima puno. Prema svim relevantnim studijama ova akreditacija je najučinkovitija za poboljšanje kvalitete skrbi i sigurnosti pacijenata. Pomoćnica ravnateljice za kvalitetu medicinskih usluga dr. Ivanka Krmpotić, pomoćnica za sestrinsvo Ruža Uremović, sestra Manda Pavičić Naglić i drugo medicinsko osoblje i doktori uvelike su mi pomogli i prihvatili su profesionalni izazov 2019. godine iako tada niti jedna hrvatska opća bolnica  nije bila akreditirana, naglasila je ravnateljica dr. Sandra Čubelić.

 

Krešimir Antonio Paliska istaknuo je kako je od velike važnosti dodjela ovoga certifikata.

 

-Ovakvi standardi u Americi postoji dulje od 100 godina, a tek odnedavno u Europi. Mnoge su svjetske bolnice krenule u poboljšanje svojih standarda zbog nečega lošega. Gospićka bolnica je krenula iz dobrih uvjeta i samo su htjeli poboljšati svoje uvjete liječenja i povećati svoje standarde. Kada smo počelai ovaj proces i vratili se u jedan od nadzora svi smo rekli „ovo više nije ona bolnica“. Već tada su pomaci bili brojni, korijeniti i vrlo profesionalni. Ova bolnica je u ovih 14 mjeseci načinila ogromne korake napretka u svakom smislu. Jedino što se nije promijenilo bio je entuzijazam i  energija ovog tima da gospićka  bolnica prva u Hrvatskoj  dosegne standarde sličnih ustanova u svijetu, zaključio je Paliska.

 

 

Župan dr. Darko Milinović, nekadašnji liječnik, ministar zdravstva i ravnatelj Opće bolnice Gospić uputio je iskrene čestitke na ovom laskavom proznanju.

U ovaj sam medicinski tim uvijek vjerovao, vjerovali su i pacijenti pa Opća bolnica Gospić nije slučajno u anketama izabrana kao najbolja medicinska ustanova u RH. Nema nam veće časti nego li kada vam pacijenti daju takvo priznanje. Volio bih da smo danas stavili fotografiju ove bolnice iz Domovinskog rata. Ovdje ispred nas je bila  je kasarna zločinačke JNA, 200 metara iza nas prva linija obrane Gospića. Bila je to jedina takva ustanova koja nikada nije bila zatvorena. Pred rat ovdje je radilo 326 ljudi, kada je rat počeo ostalo nas je svega 76. Od tih 76 časnih ljudi svi su zaslužni za ovo što smo danas došli pozdraviti i proslaviti. Ova bolnica je simbol prkosa, hrabrosti i profesionalizma. U podrumu ove bolnice čuvali smo živote onih koji su se borili za Hrvatsku. Pod stalnom neprijateljskom vatrom. Ne treba se vraćati u prošlost, ali je ne smijemo niti zaboraviti. Gospićka je bolnica i danas opet prva. Kao i u ratu svi iz ove bolnice su i danas dali svoj obol da bi se stekao ovaj certifikat, laskavo priznanje struke, prvo ovakve vrste u Hrvatskoj, naglasio je župan Milinović.

 

Državni tajnik Željko Plazinić također se pridružio dobrim željama i iskazao zahvalnost, ali i hrabrost ove ustanove da bi se pridružili sličnim ustanovama u Americi i Europi koje svakim danom čine napore kako bi poboljšali zdravstvenu skrb i imali viskoe standarde u svom radu. Pri tome je skrb o pacijntima nukleus njihova postojanja  i nastojanja da svojim radom liječe i spašavaju ljudske živote.

Cerifikat su iz ruku Krešimira Antonia Paliske u ime Opće bolnice primile ravnateljica dr. Sandra Čubelić i njezina pomoćnica za kvalitetu medicinskih usluga dr. Ivanka Krmpotić.

Gs Press / M.S. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here