Estetske operacije sve su popularnije u Hrvatskoj. Iako smo još do nedavno gledali na to kao na nešto što se događa tek u Hollywoodu, danas brojni građani Hrvatske također dotjeruju svoj izgled odlazeći na manje ili veće estetske zahvate.

Danas govorimo o operaciji grudi, a govorimo o tome jer se u Hrvatskoj povećao interes za ovom operacijom pa tako trenutno svaka sedma žena u Hrvatskoj ima umjetne grudi, a razlozi odlaska na korekciju su različiti.

Brojne žene naprosto nisu zadovoljne svojom veličinom, neke odlaze zbog asimetrije, a tu je i ptoza ili viseće dojke kao posljedica trudnoće i dojenja, starenja žena. Ima tu i sekundarnih zahvata nakon već učinjenih operacija kao i zamjena već dosadašnjih implantata. No sigurno se pitate kakve ”nove” grudi vole Hrvatice.

”Generalno mlade i mlađe žene vole okrugle implantate koji daju nešto naglašeniji dekolte u odnosu na anatomski tj. suza implantat koji daje prirodniji rezultat jer je dekolte blaže naglašen. U nekim slučajevima zbog blažeg stupnja ptoze u cilju postizanja dobrog estetskog rezultata potrebno je ugraditi suza implantat kako bi se ptoza korigirala. Nekad je to nemoguće pa je potrebno još i kirurško dizanje bradavica tj. peksija. U prosjeku Hrvatice ugrađuju većinom okrugle implantate’‘, otkriva poznati plastični kirurg dr. Matija Miletić.

Svaka operacija pa i operacija grudi ima svoje rizike. Rizici mogu biti sa anesteziološke strane tj. pridružene bolesti pacijenata, te sa kirurške strane. Najveći problem je infekcija operirane rane gdje je potrebno implantat(e) odstraniti te nakon 4 do 6 mjeseci ponoviti zahvat. Treba izdvojiti i pogrešku u kreiranju džepa tj. prostora u koji se postavlja implantat tako da imamo asimetriju. Isti problem može nastati i odgođeno i nakon dužeg vremena gdje se stvara kapsula oko implantata koja ga deformira. U najčešćem slučaju se radi o “tihoj” infekciji. Od blažih komplikacija treba izdvojiti infekciju na mjestu reza, serom tj. pojava tekućine oko implantata i hematom.

Hrvatice nisu sramežljive već dolaze kirurzima sa jasnom vizijom, a neke znaju i koji oblik implantata žele. Sve više se žena odlučuje na korekciju grudi i o tome govore bez ustezanja. Ipak, treba znati koliko traje oporavak nakon takve operacije.

”Operacija povećanja grudi traje u prosjeku od sat do sat i pol vremena. Ukoliko se radi o povećanju i podizanju bradavica operacija može trajati tri do četiri sata. Iz svog iskustva uvijek stavljam drenove tj. cjevčice koje zaostalu krv izvlače putem silikonskih cijevi u spremnik i ostaju u prosjeku dva dana kada se skidaju. Tri do četiri tjedna nakon operacije žene nose specijalizirani grudnjak radi prevencije pomicanja implantata. Za normalno funkcioniranje potrebno je otprilike 2 tjedna kada žene mogu normalno dizati ruke da nemaju bolove. Do tri mjeseca se ne preporuča spavanje na boku i trbuhu kao i vježbanje gornjeg dijela tijela, plivanje i slično” objašnjava dr. Matija Miletić te ističe kako ni umjetne grudi nije baš uvijek lako prepoznati budući da sve više žena traži da im grudi izgledaju prirodno.

I na kraju, sigurno vas zanima kako se žene odluče gdje će otići na operaciju. Naime, najčešće je to prema usmenoj preporuci budući da se žene prije operacije često raspituju kod drugih žena. Neke žene pak kirurga traže putem društvenih mreža i često baš tako pronađu kirurga, no svim ženama je jedna stvar najvažnija, a to je da je riječ o kirurgu koji ima iza sebe puno iskustva. Naime, odnos između kirurga i klijenta je presudan jer ako je dojam pozitivan suradnja se nastavlja od konzultacija pa do cilja tj. operacije.

”Otkrit ću vam još da brojne Hrvatice vole proučavati kirurga kojem se misle javiti. Često prate kirurge prema stilu odijevanja, intervjuima, slikama po društvenim mrežama… Dakako to je normalno jer ljudima je uvijek važan prvi dojam, no naravno odluka pada tek kada upoznaju doktora”, zaključio je estetski kirurg Matija Miletić.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.