Započela su testiranja na koronavirus i u privatnim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. Novu uslugu iznjedrila je pandemija zaraze koja je paralizirala cijeli svijet. Dok se u bolnicama ili kod epidemiologa provode standardni PCR testovi s brisovima grla ili nosa, u privatnim zdravstvenim ustanovama riječ je o serološkim testiranjima iz uzorka krvi. Kakvi su to testovi, čemu služe, koliko koštaju, u kojim se gradovima mogu napraviti i za koliko se dobije rezultat, provjerili smo u privatnim poliklinikama u Hrvatskoj

‘To je test kojim možete u vrlo kratkom roku saznati imate li ili ste imali infekciju koronavirusom. Idealan je za brzu provjeru, primjerice za putnike koji se spremaju na put i za ulazak u druge države trebaju imati dokaz da nemaju infekciju koronavirusom’, objašnjavaju svoju novu uslugu brzog serološkog testiranja na Covid-19 u Poliklinici Marin Med iz Dubrovnika, u kojoj testom, nastavljaju, detektiraju dvije vrste protutijela: IgM (protutijela akutne faze bolesti) i IgG (protutijela koja se dulje zadržavaju u tijelu).

Testiranje se radi na uzorku krvi. Na rezultat se čeka oko 15 minuta, a košta 250 kuna. Testiranje se treba prethodno telefonski najaviti i dogovoriti termin, a na njega doći sa zaštitnom maskom. Napominju i kako je test predviđen isključivo za osobe koje nemaju nikakve simptome bolesti, dok se svi oni sa simptomima koji upućuju na infekciju koronavirusom, poput kašlja, povišene tjelesne temperature ili grlobolje, trebaju javiti svom osobnom liječniku ili epidemiološkoj službi.

‘Test je pogodan za brzo testiranje asimptomatskih pacijenata prije povratka na posao, prije putovanja i slično, ali nije zamjena za standardni PCR test. Osobe sa simptomima infekcije gornjih dišnih putova i dalje se moraju isključivo javiti svom obiteljskom liječniku ili epidemiološkoj službi’, napominje dr. Rikard Lenz, ravnatelj Poliklinike Marin Med, a koja je serološki brzi test na antitijela protiv koronavirusa Covid-19, SARS-Cov-2 IgG/IgM, nabavila od hrvatskog dobavljača, tvrtke Biognost.

Specijalnoj bolnici Medico u Rijeci i Puli može se testirati postoje li u organizmu antitijela na Covid-19. Testom Anti-SARS-CoV-2 obavlja se, odgovaraju tportalu iz Specijalne bolnice Medico, pretraga minimalne količine krvi kako bi se utvrdilo jeste li bili u doticaju s virusom ili ste preboljeli infekciju.

‘Za pretragu nije potrebna priprema niti je potrebno biti natašte. Vodimo se principom kako zdravlje ne može čekati i nalaz se izdaje u kratkom roku nakon vađenja krvi, u pravilu za tri sata’, navodi u odgovoru tportalu Martina Babić, stručna suradnica za marketing Specijalne bolnice Medico, napominjući kako testiranje košta 250 kuna, uz mogućnost popusta na količinu.

Ističe kako koriste visoko pouzdane serološke testove tvrtke Roche, kojima se utvrđuje prisutnost oba antitijela, IgM i IgGa, na virus SARS-CoV-2, uzročnik bolesti Covid-19.

‘Serološko testiranje radi se iz krvi i provodi se metodom ECLIA (elektrokemiluminiscencija) na imunokemijskom analizatoru, a validirana je za upotrebu certifikatom CE IVD. Bris grla ili nosa zahtijevaju PCR testiranja – koja predstavljaju gensko umnažanje lanca DNA ili RNA – što se ne radi kod nas’, objašnjava Babić, napominjući kako je Američka uprava za hranu i lijekove odobrila ovaj test kao 100 posto osjetljiv i 99,8 posto specifičan za Covid-19, što znači, tumači ona, da će registrirati svako antitijelo koje je prisutno i neće ga zbuniti antitijela protiv drugih koronavirusa.

Serološkim testovima, objašnjava američka Agencija za hranu i lijekove FDA, mjeri se količina antitijela ili proteina prisutnih u krvi kada tijelo reagira na specifičnu infekciju, poput Covida-19. Drugim riječima, test otkriva imunološki odgovor tijela na infekciju uzrokovanu virusom, a ne sam virus. Takvi testovi mogu igrati kritičnu ulogu, kako je već ranije tportal pisao, u borbi protiv Covida-19, pomažući zdravstvenim radnicima da identificiraju osobe koje su u prošlosti prevladale infekciju i razvile imunološki odgovor. To se kasnije može koristiti kako bi se, s drugim kliničkim podacima, utvrdilo da takve osobe više nisu podložne infekciji te da se mogu vratiti na posao.

‘Kod nas je trenutno moguće serološkim testiranjem odrediti prisutnost antitijela tipa IgG na Covid-19/SARS-COV-2 u krvi ispitane osobe. Tijekom lipnja očekujemo da ćemo biti u mogućnosti serološkim testiranjem određivati i prisutnost antitijela tipa IgM na taj virus. Za određivanje antitijela IgG uzima se krv iz vene ruke ispitane osobe. Krv se može izvaditi u svim našim podružnicama u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Čakovcu’, odgovara tportalu mag. Jelena Vrdoljak, spec. medicinske biokemije i laboratorijske medicine Polikliničkog odjela medicinsko-biokemijskog laboratorija Poliklinike Medikol. Cijena njihova testa iznosi 250 kuna po osobi.

Na pretragu Anti-SARS-Cov-2 može se i u zagrebačku Polikliniku Breyer, kojom se može utvrditi prisutnost antitijela na virus koji uzrokuje Covid-19. Na službenim stranicama ove poliklinike objašnjavaju kako je riječ o testu koji daje rezultat što se odnosi na antitijela IgG i IgM te da je osjetljivost testa visoka ako se radi dovoljno dugo nakon izlaganja virusu. Objašnjavaju u nastavku kako se pretpostavlja da je najčešće potrebno barem tjedan dana nakon pojave simptoma za pojavu antitijela te da se radi o validiranom testu, onom koji se provodi metodom ECLIA (metoda elektrokemiluminiscencije) na imunokemijskom analizatoru.

Za pretragu, koja će vas kod njih koštati 220 kuna, nije potrebna priprema. Na stranicama ove poliklinike navode kako test nije dijagnostička pretraga jer se za postavljanje dijagnoze preporučuje pretraga iz brisa PCR metodom.

Serološko testiranje moguće je obaviti i u Poliklinici BonifarmDok testiranje na protutijela IgG iznosi 190 kuna, cijena testiranja na protutijela IgM i IgG je 385 kuna. Na službenim stranicama ove poliklinike navode da je jedini potvrdni test za Covid-19 PCR test iz brisa nazofarinska, a koji se ne provodi u njihovu laboratoriju.

Po rezultate AMP Rapid Testa – brzog imunokromatografskog testa za kvalitetno određivanje antitijela IgG i IgM na virus SARS-CoV-2 u uzorku seruma i plazme – može se isti ili već sljedeći dan u Poliklinici Analiza. Testiranje košta 150 kuna, navode na službenim stranicama, a moguće ga je obaviti i u njihovim poslovnicama u Zagrebu, Splitu, Zadru i Šibeniku.

Nalaz je u roku od 24 sata gotov i u Poliklinici Analiza Lab u Sesvetama. Oni serološkim testom utvrđuju prisutnost i količinu antitijela IgG, što omogućuje identifikaciju osoba koje su bile zaražene, preboljele bolest i potencijalno postale imune. Na službenim stranicama ove poliklinike napominju kako se test ne koristi za probirno testiranje na SARS-CoV-2, ali može koristiti kao pomoćna pretraga pri dijagnozi infekcije virusom s kliničkom slikom i drugim laboratorijskim testovima. Cijena testiranja nije navedena.

Iz Uprave Poliklinike Aviva odgovorili su tportalu kako trenutno ne rade testiranje na Covid-19, a takvu uslugu zasad ne nude ni u Croatia poliklinici i Poliklinici Slavonija u Osijeku.

Gs Press / tportal.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.