GOSPIĆ / 30.RUJNA,  1. i 2. LISTOPADA 2016. /10 – 19 SATI  / TRG STJEPANA RADIĆA

Ličko – senjska županija i Razvojna agencija „LIRA“ poziva vas da se prijavite za sudjelovanje na 18. izložbi tradicijskih proizvoda „Jesen u Lici“.

  1. godine pokrenuta je i provedena prva izložba tradicijskih i poljoprivrednih proizvoda pod nazivom “Jesen u Lici” u Gospiću, u Ličko-senjskoj županiji. Začetnici ove izložbe bile su nevladine udruge „ZOE“ i „Kap života“ te Park prirode Velebit, koji su okupili devet entuzijasta, izlagača s idejom predstavljanja autohtonih ličkih proizvoda što široj publici. 2007. godine izložba je po prvi put održana kao dvodnevna manifestacija čime je potvrdila status najznačajnije gospodarske, kulturne i etno manifestacije u Ličko-senjskoj županiji.

«Jesen u Lici» manifestacija je vrlo značajna za Ličko-senjsku županiju. Njome se prezentira identitet ovog kraja te sve ono što je prepoznatljivo i karakteristično za ovo podneblje i ljude koji žive u sprezi s prirodom. Cilj održavanja ove Izložbe je predstaviti javnosti proizvodne potencijale malih poljoprivrednih gospodarstava, malih poduzetnika i svih onih koji proizvode različite proizvode čuvajući tradiciju ličkog kraja. Svatko izlaže isključivo vlastite proizvode tako da posjetitelji mogu iz prve ruke dobiti informacije o načinu pripreme proizvoda, kako se čuvaju i gdje se mogu kupiti. Na izložbu se pozivaju i brojne škole, udruge i ustanove radi mogućnosti predstavljanja svojih aktivnosti koje čine radi očuvanja i njegovanja tradicije ličkog kraja. U sklopu Izložbe  održavaju se i demonstracijske aktivnosti izrade nekih proizvoda. (izrada  proizvoda od gline, bukara i tamburica, predenja vune, tkanja, pletenja košara, izrade metli od šiblja i sl.)

Na Izložbi izlažu izlagači iz brojnih naselja Županije i gosti – izlagači iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva koji izlažu autohtone poljoprivredne, prehrambene, uporabne ili ukrasne proizvode karakteristične za podneblje iz kojeg dolaze. Vremenom je izložba prerasla u veliku manifestaciju prepoznatu izvan granica Ličko-senjske županije, tako da od 2004. godine «Jesen u Lici» ima i međunarodni karakter, s obzirom na prisustvo izlagača iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije i Slovenije.

Ova tradicionalna gospodarska, kulturno – turistička manifestacija prilika je za druženje i upoznavanje, razmjenu znanja i iskustava, ali i za prodaju/kupnju izvornih proizvoda ovog kraja.

Gs Press / Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.