Jedan vozač napuhao 2,03 promila, a drugi jurio 255 km/h

0

Tijekom proteklog vikenda (22. – 25. veljače 2019. godine) na području Policijske prave ličko-senjske evidentirana su tri kaznena djela, pet prometnih nesreća, 23 požara na otvorenom prostoru i dragovoljna predaja eksploziva.

 Kriminalitet

 U razdoblju od 15. prosinca 2018. godine do 10. veljače 2019. godine u Raduču, nepoznati počinitelj je provalio u nenastanjenu obiteljsku kuću u vlasništvu 53-godišnjaka iz Zagreba, iz koje je otuđio razni alat i televizor.

Nepoznati počinitelj je noću 21./22. veljače 2019. godine u mjestu Glavace, Grad Otočac, provalio u staju iz koje je otuđio više janjaca u vlasništvu 66-godišnjaka iz Otočca.

U petak, 22. veljače 2019. godine u Sincu, nepoznati počinitelj provalio je u dvorišnu zgradu u vlasništvu 85-godišnjakinje iz Zagreba, iz koje je otuđio dijelove rakijskog kotla.

Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će biti podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Promet

Prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (2), Otočca (2) i Korenice (1).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

 U tom periodu utvrđena su ukupno 74 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 5 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je jučer u Otočcu (2.03 g/kg) kod 29-godišnjeg hrvatskog državljana. On je isključen iz prometa, uhićen i uz optužni prijedlog doveden nadležnom sudu, gdje je kažnjen novčanom kaznom.

Najveća utvrđena brzina kretanja od 255 km/h izmjerena je jučer na autocesti A-1, u smjeru Splita, gdje je brzina ograničena na 100 km/h, kada je 52-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije na području RH u trajanju od 1 mjeseca.

Požari na otvorenom prostoru

Proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirana su 23 požara na otvorenom prostoru.

Danas u 8.48 sati zatvorena je dionica autoceste A-1 od čvora Gospić do čvora Sveti Rok za sav promet zbog dima na cesti uzrokovanog požarom. Obilazak je državnom cestom 50, kroz Gospić.

Oprez pri spaljivanju korova

Uvjeti i način spaljivanja trave, korova ili drugog biljnog otpada, regulirani su županijskom Odlukom o uvjetima paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru na području Ličko-senjske županije, kojom je propisano da je tijekom godine, osim u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna, dozvoljeno paljenje vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru, uz odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe ili nadležnog dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Prije paljenja vatre ili drvenog ugljena na otvorenom prostoru potrebno je poduzeti odgovarajuće preventivne mjere da se vatra ne proširi na druge površine ili objekte, a naročito:

 • tvari koje se spaljuju moraju se pomaknuti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih, građevinskih i drugih objekata koje bi vatra i dim mogli ugroziti;
 • oko mjesta paljenja potrebno je očistiti sigurnosni pojas u krugu od najmanje 3 metra;
 • ovisno o količini tvari i veličini površine koja se spaljuje potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za početno gašenje požara;
 • uz mjesto loženja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopata, metlanice, grablje, voda i dr.), a količina i broj istih mora odgovarati količini tvari i veličini površine koja se spaljuje;
 • paljenje poduzimati za mirna vremena;
 • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti, te o tome izvijestiti davatelja odobrenja.

S obzirom da mala vatra može imati velike posljedice, apeliramo na sve građane:

 • pridržavajte se zakonskih odredbi,
 • ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima,
 • ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora,
 • ne uništavajte prirodu i okoliš,
 • ukoliko dođe do nekontroliranog širenja vatre odmah obavijestite vatrogasce na broj telefona 193, policiju na broj 192 ili nazovite 112 Jedinstveni europski broj za hitne službe.

Policija i sustav civilne zaštite pozivaju građane da se suzdrže od spaljivanja korova kao i bilo kakvog drugog spaljivanja ili radnji koje bi mogle dovesti do požara koji bi se uslijed vremenskih neprilika mogli proširiti na veće područje te ugroziti sigurnost građana i njihove imovine.

Dragovoljna predaja eksploziva

U petak je građanin s područja Karlobaga dragovoljno predao 6 kilograma privrednog eksploziva i šest namotaja sporogorućeg štapina, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

I ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja – manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.   

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here