U Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić otvorena je večeras izložba, dio bogatog opusa 15. Bjelovarskog salona fotografije pod nazivom „Šuma okom šumara“. Ovu je izložbu priredilo Hrvatsko šumarsko društvo-ogranak Gospić  čija nam je predsjednica Mandica Dasović definirala osnovne značajke izložbe.

Večeras je u Gospiću izloženo 186 fotografija čiji su autori svi redom šumari iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Na 15. Bjelovarski salon fotografija prijavilo se se ove godine 29 autora  sa 298 fotografija. Grand Prix za 15. bjelovarski salon dobio je Krunoslav Arač čija je fotografija istaknuta  na plakatu. Na otvaranju izložbe večeras su govorili  predsjednik Hrvatskog šumarskog društva Oliver Vlainić, voditelj Uprave šuma podružnice Gospć Mario Stilinović, gradonačelnik Karlo Starčević te ikona ličkog planinarenja prof. Ana Lemić. Upravo je prof. Lemić u svojem obraćanju nazočnima rekla kako je ovo najbolji način da se svatko od nas zaljubi u šume, u njihovu floru i faunu koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. U svojem bogatom pohodu u šume i planine prof. Lemić osobno je realizirala na tisuće fotografija od kojih mnoge imaju povijesni i umjetnički značaj, rekla nam je  Mandica Dasović i definirala nam je neke manje poznate značajke ovog serijala fotografija.

Izložba „Šuma okom šumara“ bila je postavljena 2011. godine u zgradi UN u New Yorku prilikom obilježavanja „Međunarodne godine šuma“, a 6. veljače 2020. postavljena je u Vijeću Europske unije, u Briselu. Ovakve izložbe posvuda  plijene pozornost publike, posebno stoga što na sevi svojstven način prezentiraju jednu drugu dimenziju šuma, prelijepu, pomalo skrivenu i tajnovitu, naglasila je Mandica Dasović, koja je ujedno i dopredsjednica Hrvatskog šumarskog društva.

Od ove godine po prvi  put dodijeljena je i nagrada „Goran Cajzek“, u spomen na prošle godine preminulog dipl. ing. šumarstva, fotografa i hrvatskog branitelja Gorana Cajzeka. Njemu u čast ustanovljena je nagrada za poseban doprinos u zaštiti i promicanju vrijednosti šuma. Prva dobitnica ove nagrade na nacionalnoj razini je  Mandica Dasović.

Da bi ova večer bila još ugodnija potrudili su se nastavnici i polaznici Osnovne glazbene škole Gospić i upravitelj Šumarije Sveti Rok Branimir Mikić koji nam je kazivao neke svoje pjesme što veličaju vječnu povezanost čovjeka, šume i života.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.