Raspisujemo izbore za predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika HDZ-a u roku dva, najviše tri tjedna. Izbori će se održati oko 17. ožujka, rekao je za 24sata Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora.

Time je presjekao velika nagađanja unutar stranke da će vodstvo HDZ-a pokušati izbjeći unutarstranačke izbore prije parlamentarnih na jesen. Također, pogrešna je interpretacija da će izbori biti u travnju jer mandat Andreju Plenkoviću ističe 17. travnja.

HDZ inače prvi puta ima direktne izbore za sve stranačke čelnike po principu jedan čovjek-jedan glas. Od čelnika županijskih, gradskih i općinskih organizacija, pa do predsjednika s kojim se osim zamjenika biraju i potpredsjednici. Jandroković nam je potvrdio da će svi ostali biti birani nakon što budu izabrani predsjednik, zamjenik i potpredsjednici. Paralelno će se birati stranačka tijela koja se ne biraju po principu jedan čovjek-jedan glas.

HDZ čeka kompleksan posao. Kao glavni tajnik inzistirat ću na demokratskom procesu, institucionalizaciji i korektnosti u izborima. Želim da bez obzira na tenzije provedemo demokratske, poštene i transparentne izbore – zaključio je Jandroković.

Ovo će zasigurno biti najneizvjesniji stranački izbori u HDZ-u. Tomislav Karamarko i Andrej Plenković su kao predsjednici izabrani direktno, ali su bili jedini kandidati. Sada je već jasno da će biti niz protukandidata. Davor Ivo StierMiro KovačTomislav Karamarko su već najavili kandidaturu, a tu su još potencijalno i Ivan Penava, možda Milijan BrkićOleg ButkovićTomislav Tolušić. Sve se glasnije spominje mogućnost da se ti kandidati desnog krila stranke ujedine oko jednog kandidata. Tako si povećavaju i šanse za izbornu pobjedu i micanje Plenkovića. Svi se oni slažu da je potrebna promjena smjera HDZ-a, ali među njima itekako postoje trzavice i sukobi koji sprečavaju ujedinjenje.

U svakom slučaju, ulazak u proces unutarstranačkih izbora znači da će se HDZ u potpunosti posvetiti izboru novog predsjednika.

Gs Press / 24sata

https://www.24sata.hr/news/jandrokovic-potvrdio-izbori-za-sefa-hdz-a-bit-ce-17-ozujka-670628

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.