Svakoga 29. kolovoza U Bilaju se  pale svijeće, polažu vijence i kazuju molitve. Uspomena je to na brojne žrtve koje je ovo maleno mjesto nadomak Gospića dalo u Domovinskom ratu,  a početak te kalvarije najavili su   četnici 29. kolovoza 1991. godine. Četničke postrojbe su uz pomoć tzv. JNA izveli kombinirani pješačko-topnički napad na Bilaj i dio Barleta. Ovo je bio uvod za napad na Gospić koji je uslijedio te noći, 30. kolovoza. Planove su im osujetili dragovoljci Bilaja koje je predvodio Joso Mraović, a značajna je bila i pomoć skupine hrvatskih policajaca. Napad je odbijen. Četnički su mediji kasnije priznali da je napad na Bilaj bio ključan jer bi se tada Gospić obuhvatio sa tri strane.

Danas je održana komemoracija  povodom 25. obljetnice napada na Bilaj. Započela na kod spomenika podignutom u čast šestorice riječkih  dragovoljaca poginulih u prosincu 1991. godine. Njima su se poklonili mnogi. Izaslanstvo Ličko-senjske županije predvodili su  predsjednik Županijske skupštine i saborski zastupnik dr. Darko Milinović i župan Milan Kolić,  a izaslanstvo Grada Gospića predvodio je gradonačelnik Petar Krmpotić. Slijedila su izaslanstva  udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici MUP-a RH,  dragovoljci  Bilaja i Rijeke, Kluba veterana 9. gbr. „Vukovi“, Kluba 118 . brigade ZNG Gospić te izaslanstvo Udruge veterana specijalne policije „Ajkule“ iz Rijeke. Riječi molitve predvodio je bilajski župnik vlč. Zlatko Sušić. Komemoracija je nastavljena u Mjesnom groblju Bilaj, kod zajedničkog križa gdje su uklesana imena mještana Barleta i Bilaja koje su komunističke vlasti mučile i poubijale u vrijeme nakon II. svjetskog rata.

Sveta misa za sve žrtve ovoga kraja služena je ispred pećine-kapelice Svetog Stjepana, nedaleko od  crkve sv. Josipa. U toj su se pećini sklanjali mještani tijekom čestih topničkih napada. Bodrio ih je  svećenik vlč. Stjepan Zeba, i sam aktivni sudionik obrane Bilaja.  Bilaj se tijekom sedam dana našao u potpunom neprijateljskom okruženju, ali su dragovoljci uspjeli pronaći mjesto za izvlačenje. Međutim, nitko od mještana i branitelja nije želio iskoristiti tu priliku. Nije ni vlč. Stjepan Zeba rekavši tada kako mu je mjesto s narodom. Danas mu je ponovno pripala čast služiti svetu misu ispred pećine-kapelice sv. Stjepana. Kao u vremenima od prije 25 godina.

GS Press/N. Mraović / foto: h.j.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.