O svojoj avanturi života – speleološkoj ekspediciji u Maleziju i na Borneo, gospićkoj je publici na sinoćnjem putopisnom predavanju govorio mladi inženjer šumarstva Ivan Limić. Slijedeći svoj san, putovao je Hrvatskom jer kako kaže, najprije treba upoznati svoju zemlju, zatim je slijedilo putovanje u Irsku gdje je i živio godinu dana, bila su tu još neka putovanja Europom, a nakon toga putovanje u Maleziju, Borneo, Tajvan i Novi Zeland.

Strast za putovanjima javila se kroz speleologiju i planinarenje, a putovanje za pamćenje njegovo je prvo putovanje izvan Europe – ekspedicija u Maleziju koja se dogodila 2012. godine. „Sve ono što ste vidjeli u dokumentarcima, a mislite da je fascinantno i ekstremno, vjerujte sve to možete doživjeti u Maleziji.“ – ističe Limić. Govoreći o speleološkoj ekspediciji u kojoj je sudjelovalo devet hrvatskih speleologa i koja je trajala tri tjedna, ističe da je ekspedicija osim istraživačkog imala i edukativni karakter jer je veliki dio ekspedicije bio posvećen i obučavanju lokalnih speleologa koji imaju vrlo malo opreme i još manje iskustva. Zajedno s lokalnim speleolozima istraživali su bespuća, špilje i vapnenačka brda daleke Malezije, a zmije, škorpioni i pauci te nadasve neprohodan teren prašume, samo su dio onoga s čime su se svakodnevno susretali. „Bila je ovo dosta zahtjevna i opasna ekspedicija, ali i veoma uspješna. Posebno sam ponosan na ono što smo ostavili iza sebe.“ – kazao je Limić.

Turistički dio ovog putovanja obuhvatio je između ostalog posjet najveće podzemne dvorane na svijetu, Sarawak dvorane u špilji Gua Nasib Bagus, posjet Clearwater i Deer Cave koja je osim po 179 metara širokom i 125 metara visokom prolazu u špilji poznata i iz BBC-jevog dokumentarca „Planet Zemlja“ i izlasku više milijuna šišmiša iz nje. Kada govori o lokalnom stanovništvu, voli istaknuti da će mu najviše ostati u sjećanju osmijeh ljudi koji nemaju ništa, a dali bi sve, a njihovo iskazano poštovanje prema hrvatskim speleolozima, neopisivo je. Limić se osvrnuo i na njihovu hranu na koju se nije lako priviknuti, spomenuo je neke egzotične biljne vrste, „gigantske“ životinjske vrste, pokušao je dočarati ljepotu prirode koju zaista smatra impresivnom i privlačnom za svakog posjetitelja.

Gs Press / KIC Gospić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.