Projekt „Razminiranja poljoprivrednog zemljišta na području Ličko-senjske županije“ financira se sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., Mjere 5.2. – „Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“, Operacija 5.2.2. „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“.
Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta koja će biti obuhvaćena ovim Projektom je 6.819.170 m2, a vrijednost Projekta je oko 46 mil. kuna.
U postupku javne nabave poslove pretraživanja i razminiranja na području Ličko-senjske županije je dobila tvrtka Istraživač d.o.o. iz Nuštra, koja je krajem veljače 2016. godine uvedena u posao pretraživanja i razminiranja na lokaciji Lički Ribnik, Ornice, Novo Selo Bilajsko i Divoselo (tlocrtne površine 4.619.818 m2).
Predstavnici Ličko-senjske županije, kao nositelja projekta, obišli su 16. ožujka 2016. godine radilište u Ličkom Ribniku gdje ih je voditelj radilišta upoznao sa stanjem na radilištu.
Tom prigodom je istaknuto da je do sada bilo dosta odgađanja poslova zbog vremenskih neprilika (kiša, snijeg), tako da je odrađeno ukupno 14 radnih dana. Na ovom projektu predviđeno je odraditi poslove pretraživanja i razminiranja u roku 130 radnih dana.
Na radilištu je trenutno angažirano ukupno 13 partnerskih tvrtki sa 150 pirotehničara, 10 strojeva i 5 pari pasa, a uglavnom su smješteni na području Grada Gospića te manjim dijelom na području Općine Lovinac. Poslovi se odvijaju svih sedam dana u tjednu ukoliko to dozvole vremenske prilike.
Do sada je pretraženo 2.500 m2, a razminirano 493.836 m2ili oko 11% ugovorenog, te je pronađeno 4 komada protupješačkih mina od čega 3 kom tipa PMR 2A i 1 kom tipa PROM 1.
Uništavanje pronađenih mina predviđa se izvršiti u srijedu, 23. ožujka 2016. godine, a poslovi će se zbog uskrsnjih blagdana obustaviti u razdoblju od 24. – 29. ožujka 2016. godine, nakon čega se očekuje intenziviranje poslova pretraživanja i razminiranja poljoprivrednog zemljišta te angažman pirotehničara svih 18 partnerskih tvrtki angažiranih na provedbi navedenog Projekta.

N.Mraović/LSŽ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.