OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradonačelnik Grada Gospića razriješio je 7. studenoga 2017. godine, na prijedlog Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Gospić, zapovjednika JVP Željka Došena, temeljem rješenja Samostalne službe za inspekcijske poslove, Područna jedinica Zadar, Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Navedenim rješenjem, koje je potpisao inspektor za vatrogastvo, Rudolf Dumić, JVP Gospić nalaže se, između ostalog, zasnovati radni odnos sa zapovjednikom koji će ispunjavati odredbe iz članka 21. Zakona o vatrogastvu, uz obrazloženje kako je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da Došen ima srednju stručnu spremu i manje od 10 godina neprekidnog rada na poslovima vatrogasaca s posebnim ovlastima.

Naime, sukladno članku 21. stavku 6. Zakona o vatrogastvu zapovjednik JVP i njegov zamjenik moraju imati najmanje višu stručnu spremu, uz izuzetak predviđen stavkom 14. prema kojem mogu i dalje obavljati te poslove i sa srednjom stručnom spremom, ukoliko su 10 i više godina obavljali poslove vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima.

Dakle, inspektor Dumić je rješenjem ustvrdio da dotadašnji zapovjednik JVP Gospić, ima srednju stručnu spremu i nedostatno (manje od 10 godina) iskustvo na poslovima vatrogasca s posebnim ovlastima

Međutim, premda sve izgleda argumentirano i u skladu s vatrogasnim propisima, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH u posjedu je dokumentacije iz inspekcijskih nadzora koje je inspektor Dumić u JVP Gospić izvršio 2011., 2012., 2013. i 2015. godine i u zapisnicima iz tih nadzora konstatirao za Željka Došena (tada u ulozi zamjenika vatrogasnog zapovjednika) kako udovoljava uvjetima iz članka 21. stavak 14. Zakona o vatrogastvu, a što je u suprotnosti s njegovim nalazom iz 2017. godine.

Interesantno je i to da inspektor Dumić u svom nalazu iz 2017. godine ne konstatira kako Došen nema 10 i više godina iskustva na poslovima vatrogasca s posebnim ovlastima, već samo da ima srednju stručnu spremu, te se postavlja pitanje kako onda u rješenju donijetom na temelju nalaza može tvrditi da ima “manje od 10 godina neprekidnog staža na poslovima vatrogasca s posebnim ovlastima  odgovornostima”.

Sindikat stoga postavlja pitanje kako je moguće da isti državni službenik – inspektor, u četiri svoja nalaza utvrdi kako ista osoba – Željko Došen, udovoljava uvjetu od 10 i više godina provedenih na poslovima vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima, na koju se primjenjuje članak 21. stavak 14. Zakona, a onda u nalazu u 2017. godini, za njega utvrdi kako ima „manje od 10 godina neprekidnog rada na poslovima vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima“.

Pored toga što je nemoguće, u nepromijenjenim zakonskim okolnostima, istu osobu okvalificirati zakonski podobnom za obnašanje dužnosti zapovjednika JVP i njegova zamjenika, postavlja se i pitanje zašto je i po čijem nalogu došlo do promjene u tumačenju relativno jednostavno utvrdivih okolnosti postojanja potrebnog iskustva u obavljanju određenih vatrogasnih poslova, može li se državna služba obavljati na način kojim se propisi tumače dijametralno suprotno i kako takvo obavljanje službe utječe na pravnu sigurnost u Republici Hrvatskoj.

Sindikat će dokaze o ovoj lošoj praksi dostaviti odgovornim osobama i od njih traži nadležno postupanje, u nadi kako nije riječ o političkom kadroviranju od strane ljudi koji su toliko moćni da mogu i državni aparat podrediti svojim političkim ciljevima.

Gradsko vijeće 25. listopada 2017.god.

Četvrta po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića obuhvatila je “danas” 17 točaka Dnevnoga reda. Nakon što je predsjednik Petar Radošević dao na usvajanje predloženi Dnevni red krenula su pitanja tijekom Aktualnog sata. Prenosimo neke zanimljivije teme.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša željela je tijekom jednog od današnjih polemika pojasniti zbog čega je raspisan natječaj za zapovjednika JVP Gospić.

-Ovih dana smo dobili dopis od Inspekcije za javno vatrogastvo u kojemu je naloženo gradonačelniku Starčeviću da mora smijeniti dosadašnjeg zapovjednika JVP Gospić Željka Došena zato što je nezakonito imenovan zapovjednikom te postrojbe. U obrazloženju stoji da u trenutku imenovanja na tu dužnost Željko Došen nije imao potrebnu stručnu spremu, niti udovoljao potrebnim kriterijima, rekla je Kristina Prša i dodala kako je gradonačelnik dužan u roku od 60 dana raspisati Javni natječaj i  izabrati novog zapovjednika i dozapovjednika JVP Gospić.

Gs Press / S. Kuhar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.