Društvenim mrežama jutros se proširila informacija da je u gospićku bolnicu zaprimljen pacijent s korona virusom. Jedna takva poruka stigla je i do redakcije portala Lika online.

Kako bi provjerili ovu informaciju i zaustavili nepotrebno širenje panike kontaktirali smo gospićku bolnicu iz koje su nam potvrdili kako je riječ o dezinformaciji.

Dio domaće javnosti s nelagodom je reagirao na vijest da su kineski turisti iz Whuana posjetili Plitvička jezera. Iako su na njima prije ulaska u Hrvatsku napravljeni svi potrebni medicinski nadzori, zbog panike koja se proteklih dana širi medijima, nekima to nije bilo dovoljno.

Što je korona virus?

U zadnjih nekoliko dana svijet je u panici zbog pojave novog, dosad nepoznatog virusa – korona virusa. Korona virus se najprije pojavio u Kini, u gradu Wuhan, odakle se počeo širiti ostatkom svijeta. Izvan Kine zabilježeni su slučajevi zaraze korona virusom na Tajlandu, Japanu, Tajvanu, Južnoj Koreji, Filipinima, SAD-u, ali i diljem Europe, piše Centar Zdravlja.

Korona virus pripada obitelji respiratornih virusa koji mogu uzrokovati različite bolesti, od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bolesti poznate kao respiratorni sindrom Bliskog istoka.

Korona virus simptomi

Simptomi zaraze korona virusom uključuju: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje. Do sad nije zabilježeno dovoljno informacija koje bi poslužile za razumijevanje načina prenošenja i kliničku sliku manifestacije novog virusa, a nije poznat ni izvor novog virusa.

Prevencija je ključ svega stoga stručnjaci upozoravaju da bi trebali redovito prati ruke i čuvati se od korona virusa na isti način kako se čuvate i od sezonskih bolesti.

L.O./GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.