Na početku i ove školske godine MUP će provoditi akciju zaštite djece u prometu “Poštujte naše znakove” zahvaljujući kojoj se od 1995. broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama znatno smanjio.

Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 66-ero djece, a ozlijeđeno ih je 10.172, ističu u MUP-u.

Ipak, zabrinjava što su prije petnaestak godina djeca najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše kao putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija.

“Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije”. kažu u MUP-u.

Broj poginule djece manji je za 40 posto, što u brojkama znači da je ove godine poginulo troje djece, u odnosu na njih petero u istom razdoblju prošle godine. Teško ozlijeđene djece je više za 3,4 posto, a lakše ozlijeđene je manje za 24,8 posto. Što se ukupnog stradavanja tiče, ponovno je najviše djece nastradalo kao putnici u vozilima.

Stoga policija apelira na roditelje da osiguraju da su im djeca svih uzrasta, koju prevoze u vozilima vezana ili na bilo koji drugi način osigurana od mogućeg stradavanja.

“Vrlo je važno da roditelji uvijek budu svom djetetu primjer ispravnog ponašanja i da ne zaborave da dijete upija svaku njihovu gestu, akciju i reakciju. Roditelji, koji prate svoje mališane u prvim danima na njihovom putu do škole, vlastitim im primjerom trebaju ukazati na odgovorno, pravilno i propisno ponašanje u prometu. Nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji su djeteta, ne smiju činiti prometne prekršaje”, ističe policija.

40.000 novih sudionika u prometu

Početkom nove školske godine 2020./2021. u kojoj je u prve razrede osnovnih škola upisano oko 40.000 djece, što znači toliko novih svakodnevnih sudionika u prometu, policija je zajedno s predstavnicima lokalnih vlasti te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica pregledala prometnice i prometne signalizacije u blizini škola te je zahtijevano otklanjanje uočenih nedostataka.

Tijekom rujna, policijski službenici održat će kratka predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, prilikom čega će se učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajući prsluci.

Policajci će biti i na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Također, tijekom rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.

Sankcionirati će i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola te će se pojačano kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, najavljuje policija.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here