Iz Široke Kule jutros je stigla vijest o skupini migranata koja se utaborila na livadi između crkve Svetog Mateja i spomen-obilježja za 40 ubijenih hrvatskih civila tijekom Domovinskog rata. Nakon jučerašnje posjete Hrvatskoj njemačke kancelarke Angele Merkel, koju od milja u Njemačkoj zovu „majkom svih migranata“, ova skupina migranata se po mnogo čemu razlikuje od prijašnjih koje smo zaticali na ovome području. Veseliji su, svi su radno sposobni, razgovaraju na mobitele i općenito se ponašaju kao da su na izletu, a ne na ilegalnom proputovanju prema obećanoj zemlji. Prije su u ovom dijelu Like migranti provaljivali u štale i gospodarske zgrade da bi imali gdje prenoćiti. Sada spavaju par metara od glavne ceste.

Jutros smo na cesti zatekli policiju. Ne žele komentirati ovu situaciju, nevoljko se okreću od foto-aparata. Čekaju li kombije za odvoz ovih početaka novom „ilegal-migrant“ turističkog vala ili daljnje upute za postupanje? Pored njih se zaustavljaju tri automobila talijanskih i njemačkih registracijskih oznaka. Nismo uspjeli odgonetnuti je li u pitanju prijevoz migranata “Migrant tours” ili su migranti postali nova hrvatska turistička atrakcija?

Ima u ovom događaju podosta koincidencije, ali i simbolike. Migranti su se utaborili na korak od katoličke crkve, od Božjeg hrama vjere koju svim muslimani od reda uglavnom mrze. Desetak metara niže je osnovna škola. Nitko od migranata Pakistana, Indije, Maroka, Afganistana, Sirije… ne zna pisati svoje pismo, a o latinici da niti ne govorimo. Jutarnju nuždu su „uredno“ vršili po okolnim živicama, školskom voćnjaku,  iza crkvenog zida i iza spomenika. Zamislite obrnutu situaciju i njihovu reakciju da su Hrvati ilegalni migranti zatečeni u nekoj od država muslimanskog svijeta i da isto to čine njihovim svetinjama???

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.