Ministar zdravstva Vili Beroš, istaknuo je premijer Andrej Plenković u četvrtak na početku sjednice Vlade, dan ranije donio je odluku o proglašenju epidemije korona virusa.

U Hrvatskoj je trenutno 19 zaraženih korona virusom, a zbog situacije u svijetu Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je jučer pandemiju. Vlada je, pak, donijela odluku o zatvaranju svih škola, vrtića i fakulteta u Istarskoj županiji od sutra te provođenju online nastave. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak otišla je u Bruxelles gdje će predsjedati sastankom na kojem će sudjelovati svi europski ministri kako bi se vidjela iskustva drugih zemalja u ovoj situaciji.

– Kolaju dezinformacije pa da malo rekapituliramo što smo sve napravili – istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak dodavši kako je korona virus i dalje nepoznanica te za njega nema cjepiva.

Ministar zdrastva Vili Beroš, istaknuo je premijer, jučer je donio odluku o proglašenju epidemije

-Virus je zahvatio 123 zemlje, sve zemlje EU, najviše je pogođena susjedna Italija. U Italiji i Njemačkoj je broj zaraženih udvostručen u protekla četiri dana. Situacija u Hrvatskoj je za sad povoljnija, imamo relativno mali broj zaraženih s blagim simptomima. Radi se o ljudima koji su došli iz zaraženog područja i njihovih kontakata – rekao je dodavši kako za sad kod nas virus ne cirkulira i sporo se povećava.

– Poduzimamo sve da suzbijemo širenje. Prateći situaciju u Kini, na vrijeme smo prepoznali veliku opasnost koja prijeti. Postupno smo podizali nadzor u zračnim lukama diljem Hrvatske. 23. siječnja već smo imali pripremljene letke za putnike. Ministar se odmah po stupanju na dužnost našao u Bruxellesu, donesena je odluka o mjerama zdravstvenog nadzora. Osnovali smo Nacionalni stožer, imali smo niz sastanaka, uveli redovne tiskovne konferencije Stožera, imali videokonferenciju s nekoliko premijera, Stožer je uveo nove mjere, a danas će ići i još strože… – naveo je premijer naglasivši kako će Vlada učiniti sve da se sačuvaju radna mjesta. 

– Možemo učiniti određene odgode i odrediti određenu fleksibilnost u plaćanju obveza – dodao je.

Gs Press / 24sata

Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/news/uzivo-pocinje-sjednica-vlade-korona-jedna-od-glavnih-tema-680625 – 24sata.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.