JUČER je Nacionalni stožer civilne zaštite javio kako imamo 151 novi slučaj zaraze koronavirusom.

“U protekla 24 sata zabilježen je 151 novi slučaj pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.185. Među njima je 126 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 1.377 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježena 6.571 osoba zaražena novim koronavirusom, od čega 151 u protekla 24 sata.

5.220 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu šezdeset i šest osoba.

Do danas je ukupno testirano 137.657 osoba, od toga 1.377 u protekla 24 sata”, javili su jučer iz Stožera.

Hrvatska je od ponoći na listi rizičnih zemalja za Austriju

Stoga svi putnici iz Hrvatske kao i Austrijanci koji se vraćaju s godišnjih odmora iz Hrvatske moraju pokazati negativan PCR test na koronavirus, koji mora biti napravljen u posljednja 72 sata, ili ići u desetodnevnu kućnu samoizolaciju te se testirati unutar 48 sati nakon ulaska u zemlju.

Razumijem da se austrijska vlada brine za svoje državljane, no strah nije dobar savjetnik. Ishitreno su reagirali, rekao je za 24sata veleposlanik RH u Austriji Daniel Glunčić.

Mnogi Austrijanci koji ljetuju u Hrvatskoj krenuli su put domovine nakon što je austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova u petak izdalo upozorenje o neputovanju u Hrvatsku i svrstavanju RH u skupinu “rizičnih zemalja” najvišeg, 6. stupnja, zbog znatnog porasta broja novozaraženih u Hrvatskoj.

Odluka je na snazi od ponedjeljka u ponoć. Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske od ponedjeljka moraju pokazati aktualni negativni test na korona virus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

– Bila je to munjevita odluka. Nismo imali mogućnost za dijalog niti im u suradnji s našim Ministarstvom zdravstva poslati ekspertizu. Naše veleposlanstvo zvali su i mnogi Austrijanci koji su bili izvan sebe jer su željeli ljetovati u Hrvatskoj. Odgovorili smo im da nam je žao, no da se moraju obratiti nadležnim austrijskim institucijama – kaže nam veleposlanik Glunčić ističući kako je “neshvatljivo da se austrijska vlada odlučila za upozorenje o putovanju namijeniti cijeloj Hrvatskoj”.

– Odluka nije fer. Nije mi jasno zašto Austrija nije izdala djelomično upozorenje za putovanja. Recimo, broj zaraženih Covid-19 u Istri je zanemariv. Mislim da je upozorenje za putovanje apsolutno nepravedno – kaže nam Glunčić dodajući kako će se veleposlanstvo, u suradnji s MVP-om i našim drugim institucijama, informirati o situaciji u Hrvatskoj austrijsko Ministarstvo zdravstva, koje je ključno za donošenje odluka, i uvjeriti ih da se zabrane, ako ih treba biti, odnose na pojedina područja a ne na cijelu zemlju.

Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg rekao je kako je preporuka bila da se cijela Hrvatska stavi na listu jer su ondje Austrijanci mobilni svojim automobilima.

Gs Press / index.hr/24sata.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.