S ciljem veće bolje prevencije i veće sigurnosti planinara i izletnika HGSS Stanice Gospić predstavila je danas projekt „Sigurne šume srednjeg Velebita“. Ovome projektu, jedinstvenom u Hrvatskoj, svjedočili su predstavnici Ličko-senjske županije, Grada Gospića, DUZS, Parka prirode Velebit i nekoliko Turističkih zajednica. U uvodnom dijelu prezentacije pročelnik HGSS-a Stanice Gospić Josip Brozičević istaknuo je brojne situacije u kojima su se našli potražni timovi HGSS-a tražeći i spašavajući unesrećene i izgubljene planinare i izletnike.
HGSS Stanica Gospić se u listopadu prošle godine prijavila na Mjeru 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“, projekt pod nazivom „Sigurne šume srednjeg Velebita“ koji je odobren 3. kolovoza ove godine. Projekt je realizirao administrativni zaposlenik HGSS-a Stanice Gospić Mile Milković.
-Sve aktivnosti ovoga projekta odnose se na izradu sigurnosne karte Srednjeg Velebita, izradu poučnih tabli te na obnovu markacija, kao i na nabavku signalizacije za planinarske staze navedenog područja. Osim toga postavit će se i nove info-ploče koje su edukacijsko-posjetiteljske naravi. Sve ovo radi se s ciljem da navedeno područje bude ogledni primjer na koji način ovaj dio u planinarskom-izletničkom smislu učiniti još sigurnijim. To je zapravo i dio prevencije kojom ćemo smanjiti broj nesreća i situacija u kojima su se ljudi izgubili i odlutali sa slabije markiranih planinarskih staza, rekao nam je Mile Milković, napomenuvši kako će se iz fondova EU za ovu namjenu izdvojiti 320 tisuća kuna.
Gospićki HGSS je već sada prijavio dva nova projekta. Jedan će se realizirati u suradnji s LAG-om Lika i Visokom učiteljskom školom u Gospiću, a odnosi se na društveno korisno učenje. Vrijednost projekta je 1,6 milijuna kuna. Drugi projekt vrijedan oko 2,5 milijuna kuna trebao bi pokrenuti novu valorizaciju parka Jasikovac gdje će se dodatno urediti pješačke staze, realizirati rekreativni sadržaji i izvršiti novo markiranje cjelokupnog Jasikovca. Nositelj dijela aktivnosti bit će Grad Gospić, uz pomoć HGSS-a Stanice Gospić.

Gs Press / N. M.
 

Gs Press / Nick

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.