Pod predsjedanjem v.d. predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Grada Gospića g. Petra Radoševića u prostorijama KIC-a Gospić održana je danas šira rasprava na temu proračuna Grada za 2018. godinu na kojoj su nazočili članovi gradske organizacije, predstavnici mjesnih odbora i članovi gradskog vijeća.

Radošević: „Proračun bi morao biti u interesu razvoja, a to je izostalo“

Radošević je i u svojstvu predsjednika Gradskog vijeća govorio o samoj metodi kreiranja proračuna kojeg predlaže gradonačelnik i o problemima sa kojim se suočila gradska većina predvođena HDZ-om u vijeću prilikom pokušaja suradnje sa Starčevićem kako bi se pokušao donijeti kvalitetan proračun sto je nažalost izostalo, a što je ujedno i dovelo do ne izglasavanja proračuna, te do privremenog financiranja.

Pozvao gradonačelnika da dostavi prijedlog proračuna kako bi se mogli o njemu očitovati

Radošević je izrazio želju da se odnos sa gradonačelnikom popravi kako bi se izbjegli mogući izbori. Prisjetio se prošle godine i objasnio kako nije bilo nacrta proračuna do 15. studenog 2017. kada ga je  gradonačelnik trebao predstaviti zakonski, ali kao da je prespavao taj datum da bi ga tek predložio u drugoj polovici 12. mjeseca i da bi doslovno nestao iz grada do same sjednice gradskog vijeća kada je više bilo nemoguće razgovarati o proračunu i njegovim izmjenama.

Do danas gradska većina nije dobila konačni prijedlog proračuna tako da ni danas ne znamo kako će isti u konačnosti izgledati rekao je Radošević, te pozvao gradonačelnika da dostavi prijedlog proračuna kako bi vijećnici imali dovoljno vremena da o njemu raspravljaju.

Nakon katastrofalno posloženog proračuna koji je bio predložen od strane gradonačelnika i ne postizanja dogovora oko ključnih pitanja preostalo nam je isti proanalizirati i prijedlozima amandmana pokušati, a koliko je to u ovome trenutku moguće, popraviti i kao takav usvojiti ukoliko se uopće prijedlog nađe na stolu gradskih vijećnika istaknuo je Radošević.

O proračunu su govorili i gradski vijećnici Anela Pašalić, Jadranka Pejnović i dr. članovi iznoseći brojne nedostatke istoga s obzirom na povećanje  financijskih sredstava u prihodovnoj strani od preko 5 miliona kuna proisteklih izmjenama poreznog zakona kojega je donijela Vlada RH ističući kako se je isti zasigurno mogao i morao kvalitetnije napraviti.

Gradonačelnik se nije udostojio ni razgovarati sa gradskom većinom u vijeću, te se je tek sada sjetio na neki oblik javnog uvida kako bi zamazao oči javnosti  iz kojeg se i dalje se ne vidi ništa sto pokazuje da proračun ima razvojne i poticajno značajne mjere u pogledu gospodarstva i poduzetništva istaknuo je Radošević.

Izostala suradnja sa Mjesnim odborima od strane gradonačelnika

Potpuno su izostavljeni Mjesni odbori prilikom planiranja proračuna sto je sramotno i diskriminirajuće, a samo zato sto su na čelu njih članovi HDZa, bile su primjedbe pojedinih predstavnika odbora o čemu je govorio Vlado Uzelac iz MO Bužim i drugi.

Istaknuto je kako nema nikakvih značajnih kapitalnih projekata u vidu izgradnje komunalne infrastrukture od kojih bi šira zajednica imala  određene koristi. Potpuno je zapostavljena poticano stambena izgradnja čime se pokazuje potpuna neosjetljivost prema mladim obiteljima. Ne vidi se nikakva značajnija suradnja sa ministarstvima ni Vladom RH po pojedinim zajedničkim  projektima koji bi se većim dijelom financirali sredstvima države tako da je sve ostalo na projektima započetim prošle HDZ-ove vlasti kao što su cesta Rakitovac, KIC Lički Osik, park šuma Jasikovac, energetska obnova zgrada…

Gradonačelnik bez ikakve vizije razvoja

Sve se svodi na populističke mjere što pokazuje da gradonačelnik nema vizije ukupnog razvoja grada, te da se neozbiljno odnosi prema najznačajnijem političkom dokumentu. Posebno su zapostavljeni mladi što se očituje izbacivanjem programa pripreme za državnu maturu samo zato sto je to bio program provođen od strane prošle HDZ-ove vlasti i ne možemo dopustiti takav odnos gradonačelnika prema mladima istaknula je gradska vijećnica Pejnović koja je jasno naglasila da se onakav prijedlog proračuna kakav je bio predložen u 12. mjesecu od strane gradonačelnika nije mogao usvojiti jer je bio brzopleto i nekvalitetno sastavljen bez komunikacije sa gradskom većinom u vijeću.

Poticaji u poljoprivredi su minorni, a s obzirom na novi zakon kojim će se gospodarenje poljoprivrednim zemljištem vratiti na gradove trebalo se razmišljati o nekim kvalitetnijim programima. Moglo se razmišljati i o pomoći gospodarstvenicima kroz subvencioniranje kamata kredita ali nema ni takvih ideja. Ne vidi se ni daljnji razvoj poduzetničke zone ni razmišljanje o izgradnji nove tako da je gospodarstvo potpuno zapostavljeno istaknula je gradska vijećnica Anela Pašalić koja se posebice osvrnula i na socijalnu politiku grada i obrazovanje gdje se pokazala gradonačelnikova neosjetljivost prema domaćem stručnom kadru koji potpuno marginaliziran gradonačelnikovim ponašanjem i dovođenjem pojedinih struktura iz Zagreba.

Milinović:“ Nećemo dopustiti omalovažavanje HDZ-a i njegovih članova

Nazočnima se obratio i župan Milinović naglasivši kako nitko ne može negirati većinu u gradskom vijeću i da se mora poštovati i postići politička kohabitacija.  Nikome se ne može dopusti da omalovažava Hrvatsku demokratsku zajednicu i njezine članove. HDZ je najjača politička stranka u Republici Hrvatskoj i to će tako i ostati.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.