Danas je u naselju Ribnik u suradnji predstavnika Mjesnog odbora predsjednika Željka Dukovca, građana obuhvaćenih ovom problematikom i Predsjednika gradskog vijeća Grada Gospića Petra Radoševića sa vijećnicima razmotrena mogućnost donošenja Odluke od strane vijeća i osiguranja sufinanciranja uređenja međa na razminiranom području za iduću godinu.

U obraćanju Radošević je istaknuo: još uvijek kao teško nasljeđe iza Domovinskog rata postoje velike površine minskog sumnjivog područja koje negativno utječu na budući razvoj Grada, odnosno djeluju kao ograničavajući faktor budućeg razvoja, pogotovo ako se uzme u činjenicu da se radi o najzagađenijem prostoru minama u Republici Hrvatskoj. Ipak dio područja se očistio potpuno od mina, te kao takav donosi prije svega mogućnost korištenje poljoprivrednih površina za poljoprivredu i normalan život stanovništva na ovim područjima, te smo kao Gradsko vijeće spremni pomoći oko ove bitne problematike.

Naime, stanovništvo se našlo pred problemom neuređenih granica parcela, te u komunikaciji sa Mjesnim odborima odlučili smo kroz Gradsko vijeće predložiti i osigurati određena sredstva u proračunu za narednu godinu kako bi započeli sa rješavanjem ovoga problema, ali i upoznati resorna ministarstva na ovu problematiku i zatražiti pomoć.

Kako bi se krenulo u realizaciju što prije, pošto se radi o opsežnom poslu ove godine donijet će se Odluka o sufinanciranju utvrđivanja stvarnih granica predmetnih parcela, koje postoje i utvrđene su u katastru, te bi krenuli sa ovim područjem Grada.

Prije svega osnovat će se Stručno Povjerenstvo te bi se izradili upitnici za vlasnike parcela kako bi se utvrdio stvarni broj korisnika i veličina parcela, što bi omogućilo i bržu daljnju realizaciju na ostalim područjima. Smatram, a s obzirom na sve okolnosti da stanovnici ovih područja nisu mogli do jučer pristupiti na svoju zemlju, da su strahovali za svoju djecu zbog potencijalne opasnosti od mina, da im se mora pomoći.

Predsjednik mjesnog odbora Ribnik naglasio je kako stanovništvo ima velike probleme zbog neuređenosti parcela, te se nada kako će se ovim projektom barem malo pomoći građanima koji tek sada 25 godina nakon Domovinskog rata imaju mogućnost doći na svoju zemlju koja se nalazila pod minama.

O tehnici uređenja međa govorio je geodet Dubravko Čanić koji je pojasnio kako bi se proces uređenja međa provodio na terenu i što on sve obuhvaća.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.