Nakon što smo otkrili zapanjujuću podatak, a to je da se iz gradske blagajne mjesečno za usluge marketinga firmi Prilika Like j.d.o.o. koja je nakladnik portala Likaclub plaća 18.750 kn s PDV-om gospićka gradska vlast i dalje šuti.

Na naš upit zaprimili smo kratak odgovor zamjenice gradonačelnika Grada Gospića Kristine Prša, koja nas je obavijestila da je upit proslijeđen Povjereniku za informiranje, a da odgovor možemo očekivati u zakonskom roku.

Prema Planu javne nabave Grad Gospić je za 2020. odredio sredstva za usluge marketinga na iznos od 225 tisuća kuna s PDV-om. Usred korona pandemije koja je pod ključ stavila cijelu državu, prouzrokovala gubitak nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta u državi, Grad Gospić je 1. travnja ove godine s firmom Prilika Like j.d.o.o. sklopio ugovor za “marketinške usluge” na iznos od 225 tisuća kuna.

Je li prekršen pravilnik Javne nabave Grada Gospića?

Prema pravilniku o postupku provedbe Javne nabave Grada Gospića (link) za sve ponude koje prelaze 70 tisuća kuna, a manje su od 200 tisuća kuna (bez PDV-a), Grad je dužan poslati poziv na dostavu ponude na najmanje tri gospodarska subjekta po vlastitom izboru.

Na pitanje je li Grad Gospić poslao poziv za dostavu ponuda na najmanje tri gospodarska subjekta i na koje su iznose glasile te ponude, dobili smo gore spomenut odgovor zamjenice Kristine Prša koja navodi da je pitanje proslijedila Povjereniku za informiranje..  Ovo pitanje bez odgovora budi opravdanu sumnju. Ako Grad Gospić nije postupio prema pravilniku o postupku provedbe Javne nabave, točnije ako poziv nije upućen na najmanje tri druga gospodarska subjekta, riječ je o kršenju pravilnika za koji su predviđene sankcije.

Znakovita šutnja

Naša objava da Grad Gospić za usluge marketinga mjesečno izdvaja čak 18.750 kuna, izazvala je brojne osude i reakcije javnosti na društvenim mrežama. Mnogi se pitaju je li usred korona pandemije, kada Hrvatskoj prijeti drugi virusa i recesija neviđenih razmjera pravo vrijeme za trošenje novca poreznih obveznika na ovaj način? Mnogi tvrde kako su upravo nadolazeći lokalni izbori razlog nerazumnog trošenja novca, te da će gradskoj vlasti koja nije ostvarila gotovo niti jedno izborno obećanje trebati puno više od marketinških usluga da ispegla negativni imidž.

Čini se kako će zadnju riječ u ovom slučaju dati Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave i upravna inspekcija Ministarstva uprave i pravosuđa kojoj će biti upućena prijava. Ako se nakon svega ustanove i daljnja kršenja, moglo bi biti posla i za neke druge institucije pravne države.

S nestrpljenjem se iščekuje iduća sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi marketinške usluge mogle biti glavna tema.

Gs Press / c.p.L.O.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.