U  kinu „Korzo“ održana je svečana sjednica  Gradskog vijeća Grada Gospića povodom blagdana sv. Marije Magdalene, Dana grada Gospića. U prepunoj dvorani  kina okupili su se članovi Gradskog vijeća, ravnatelji i direktori poduzeća, biskup mons. Zdenko Križić, biskup u miru dr. Mile Bogović, počasni građanin Grada Gospića general Mladen Markač, predstavnici Grada prijatelja Rovinja, javni djelatnici, predstavnici vojske i policije, brojni građani, kao  mnogi gosti iz drugih jedinica lokalne samouprave. Govoreći o radu Gradskog vijeća, dosezima i pomacima grada Gospića predsjednik vijeća  Petar Radošević istaknuo je poruku budućoj Vladi RH kako Gospić ne traži bilo kakve ustupke, već samo pravedan odnos prema cijelom području, sagledavajući to od ratnih zbivanja do danas. Gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić je uz čestitke povodom Dana grada faktografski naveo samo neke od projekata  koji su u različitim fazama realizacije.

-Izgradnja nove gradske tržnice vrijedne oko 7 milijuna kuna je projekt od koje građani i proizvođači puno očekuju. Bit će to mjesto plasmana proizvoda OPG-a, što će svakako poticati poljoprivrednu proizvodnju. Ovaj projekt se financira iz proračunskih sredstava. Nastavljamo s izgradnjom kolektorskog sustava u Bilajskoj ulici, a onda se nastavljaju radovi u Budačkoj ulici. Ovo je trojni projekt jer se financira  sredstvima Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i Grada Gospića u vrijednosti od oko 10 mil. kuna. Pri kraju su i radovi na trećoj stambenoj zgradi iz sustava POS-a sa 30 stanova, gdje će svoje domove naći mlade obitelji. Odlagalište komunalnog otpada Rakitovac  u zadnjoj je fazi sanacije, uz vrijednost radova od 20 mil.  kuna, rekao gradonačelnik Krmpotić koji je također j istaknuo kako je Gospić i njegovi građani nerazumnim potezima Vlade Z. Milanovića izgubio status područja od posebne državne skrbi, a s time i znatna sredstva. Nazočne je pozdravio i župan Milan Kolić koji je također istaknuo brojne napore županije.

-Ličko-senjska županija nositelj je projekta „Razvojni centar Ličko-senjske županije“ putem kojeg će se poduzetnicima i  investitorima osigurati dostupnost svim informacijama, stručna i tehnička podrška. U tijeku je  projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta koji se financira iz EU fonda za ruralni razvoj u vrijednosti od oko 135 milijuna kuna. Samo ove godine razminirat će se zemljište površine od gotovo 14 km2. U našoj Ličkoj razvojnoj agenciji (LIRA) nalazi se pripremljeno 68 projekata vrijednih 350 mil. kuna koji su spremni za financiranje iz fondova EU, kazao je župan Milan Kolić.

Dr. Milinović:“Svaka investicija je dobro došla“!

Nazočne je pozdravio i predsjednik Županijske skupštine i saborski zastupnik dr. Darko Milinović. Zasebno je pozdravio hrvatske branitelje i generala Markača koji je sa svojim policajcima čuvao Velebit.

-Gospić i Lika bili su ’90. luč koja je svjetlila u porobljenoj Hrvatskoj. Svijetlili smo tijekom Domovinskog rata i branili svoje domove. Onda je došla 2001. kada je Gospić postao grad slučaj, a naši ponosni branitelji privođeni kao kriminalci. Prosvjedovali smo zbog  načina na koji su tretirani, ali su srećom bili oslobođeni. Od 2003. do 2010. smo konačno prosperirali i bili u društvu najboljih po BDP-u. Opet su  2011. otežali život ovoga grada i županije sa nerazumnim rješenjima,  a Gospiću samo lani oduzeli oko 15 mil.  kuna jer više nismo na području od posebne državne skrbi. Svi smo ovdje optimisti iako neki nisu podržali Deklaraciju o opstojnosti Ličko-senjske županije. To je neshvatljivo  jer kada su  u pitanju opstojnost ovoga grada i  ove županije, onda zaboravimo boju političkog dresa. Ugledajmo se na Istru jer samo zajedništvom možemo polučiti još bolje rezultate. Na nekim tzv. Portalima svaka se investicija gleda kao sumnjiva. Ti pojedinci ne znaju, ili namjerno štete svima nama. Svaka investicija je dobro došla i jedini je jamac napretka, zaključio je dr. Milinović.

Na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća  dodijeljene su  nagrade i javna priznanja povodom  Dana grada Gospića. Javno priznanje dobilo je Amatersko kazalište Gospić, župnik Zlatko Sušić iz Bilaja, Poslovno-izletnički centar „Rizvan City“ iz  Rizvanuše i Opća bolnica Gospić. Nagrada Grada Gospića ove godine dodijeljena je Interventnom timu GD Crvenog križa Gospić. U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor „Vila Velebita“ i  tamburaši  POU „dr. Ante Starčević“.

N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.