Tijekom današnjeg boravka u Gospiću ministar uprave i nositelj HDZ-ove liste za IX. Izbornu jedinicu dr. sc. Ivan Malenica susreo se biskupom gospićko-senjskim mons. Zdenkom Križićem. Tijekom susreta u Biskupijskom ordinarijatu održano  je potpisivanje pripomredajnog zapisnika za crkvene Matične knjige oduzete s šireg područja Like za vrijeme komunističke vlasti. Današnji povrat knjiga Biskupiji označio je povratak 157 knjiga oduzetih Crkvi 1946. godine.  Govoreći o važnosti ovoga događaja biskup Križić je istaknuo kako se na ovaj nači Crkvi vraća dio povijesti.

Ove knjige su povijest Crkve, ali i povijest našeg naroda. Svi znamo važnost povijesti jer je ona učiteljica života, na čijim ćemo temeljima graditi budućnost. Stoga će ove knjige bez sumnje biti predmetom istraživanja, a bit će i od koristi našim ljudima koji su davno iselili iz ovih krajeva. Lika je najraseljeniji dio Hrvatske. Čak je na Titaniku bilo dvadesetak Ličana, a ogromni broj ih se u ono vrijeme preselio u Ameriku bez povratne karte. Ove knjige će pomoći potomci tih ljudi koji možda niti ne znaju hrvatski, ali će im pomoći da doznaju gdje su im korijeni, rekao je biskup preuzimajući 157 crkvenih Matičnih knjiga.

Ministar Malenica je istaknuo kako je ovo samo nastavak jednog od projekata koje je njegovo Ministarstvo provelo u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom.

Na ovaj ćemo način Matične knjige vratiti svim hrvatskim biskupijama. Danas smo Gospićko-senjskoj biskupiji vratili Matične knjige koje datiraju od 1846. godine. Bit će to odličan temelj za istraživanje od strane Biskupije, kao i građana koji će na taj način dobiti uvid u svoje osobno podrijetlo i podrijetlo svojih obitelji. U sljedećem razdoblju nastavljamo sa započetim projektom povratka te važne crkvene i povijesne građe zajedno s Ministarstvom kulture i Državnim arhivom, rekao je ministar Ivan Malenica te dodao kako je u pripremi  i projekt digitalizacije ove crkvene građe.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.