POU Gospić ugostio je sinoć predstavu “Žene u crvenom” teatra Ludens iz Koprivnice koja je premijeru doživjela 26. siječnja 2014. u Gavelli.

Žene u crvenom Davora Špišića su snažne, revolucionarne, ali i krhke i razmažene.  “Žene u crvenom” tvrđe su nego što se čini, Tamara, Nora, Dinka i Anđa – žene na rubu i žene u središtu svijeta. Ovrhe, policijske opsade, glamurozan život bankarskih nasljednica, romantične uspomene stjuardesa, propale ljubavi i umirovljenički dani.

Predstavu otvara scena između majke Tamare (Vera Zima) i kćeri Nore (Dubravka Ostojić). U crnohumornome uvodu saznajemo kako četrdesetogodišnja kćer ovisi o majci i njezinoj mirovini. Ne mogu otplaćivati kredit i u iščekivanju su predstavnice banke. Dolaskom bankovne službenice slijedi neočekivani zaplet. Majka se odlučuje na radikalnu borbu protiv sustava i korporacija – veže službenicu Dinku (Jelena Hadži-Manev). U čitavu se priču upliće pitoma policajka Anđa (Lada Bonacci) te se na sceni nalaze četiri žene koje se razumiju bolje nego što bismo mogli pomisliti s obzirom na situaciju.

U režiji Franke Perković na sceni se izmjenjuju dramatski, crnohumorni, socijalni i pomalo trilerovski trenutci. Glumačke su interpretacije zaigrane, opuštene i dovoljno nenapadne. Karakteristično za komediju, likovi su plošni i stereotipizirani. Kako se predstava primiče kraju, tako se radnja suviše ubrzava deus ex machina raspletom i dobivamo dojam kako su glumačke interpretacije daleko iznad samoga teksta.

Gs Press / Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.