Gospićka 25. satnija ZNG-a pisala je časnu povijest

0

Prije 28 godina dogodilo se povijesno postrojavanje 25. satnije Zbora narodne garde Gospić, prve dragovoljne postrojbe u ovom dijelu Hrvatske u Domovinskom ratu. Na stočnoj placi okupili su se tada domoljubi Gospića i Perušića svrstani u pet vodova. Slabo naoružani, ali s čvrstom voljom da agresorskoj JNA i četnicima poremete planove o nastavku okupacije predgrađa Gospića i ovog dijela Like. Stanje ni rata ni mira započelo je danima prije, da bi se prvi topnički napad na Gospić dogodio noću u 1.14 sati 30. kolovoza 1991.

Ostalo je povijest. Iz 25. satnije ZNG izrasla je 118. brigada, a kasnije 9. gardijska brigada „Vukovi“. Unatoč velikoj vojnoj i tehničkoj nadmoći, dezinformacijama i specijalnom ratu protivnika Gospić nikada nije pao niti se crta bojišnice mijenjala.

Svojim poginulim suborcima i prijateljima pripadnici 25. satnije ZNG Gospić poklonit će se 25. kolovoza. U katedrali Navještenja blažene djevice Marije od 10 sati služit će se sveta misa. Komemoracija uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća održat će se nakon mise kod spomen obilježja u središtu grada. Tradicionalno okupljanje bivših ratnika organizirat će se nakon toga na domjenku u Lovačkom domu u Ostrvici.

M.S.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.