Sinoć je u KIC – u Gospić  svoje putopisno predavanje o Portugalu predstavila Karmela Vukov – Colić, poznato lice brojnih emisija Hrvatske radio televizije. Gospićkoj je publici govorila o Lisabonu, Coimbri, Faru, Tomaru, Estorilu, Cascaisu, Portu, te mnogim drugim gradovima i zanimljivostima koje je pronašla u svakome od njih.  „Za Portugalom je slavna i bogata prošlost koju još možete zamisliti hodajući Belemom, a koju je naslijedilo doba velikog osiromašenja. U Batalhi i Alcobasi saznat ćete tajne Templara koji su ovdje obitavali, u Sintri šetati po predivnom zdanju Palacio da Pena, u Portu otkriti kako su Britanci pomogli nastanku znamenitog vina. I još više, kušat ćete najbolja jela od bakalara koji im je ujedno i nacionalno jelo, a baš je to riba koje nema u portugalskim nacionalnim vodama, te su najveći uvoznici bakalara iz Skandinavije. U Portugalu ćete slušati fado, najtužniju glazbu na svijetu, tekstovi su često o moru i životu siromašnih. Vidjet ćete da se pluto može koristiti i za izradu odjevnih predmeta. Usput, otkrit ćete kako gostoljubiv i srčan narod živi na rubu Europe.“ – riječi su Karmele V. Colić.

Portugal je zemlja u kojoj se ukazala Gospa i u kojoj je rođen sveti Ante. Marijansko svetište Fatima koje godišnje posjeti 4 mil. hodočasnika, za Karmelu, kao i za mnoge druge, mjesto je gdje se osjeti sva milost Gospine prisutnosti. Kada govori o Lisabonu, slobodna je kazati da je to njezin drugi dom, mjesto gdje je pronašla sve ono što je dovoljno za osjećaj “doma daleko od kuće”.

„Ukoliko posjetite Portugal, na kraju Europe, na rtu Cabo da Roca izdat će vam potvrdu da se nalazite na mjestu odakle su hrabri moreplovci oboružani srcem i vjerom odlazili prema obzoru tražeći nove svjetove.“  – kazala je Karmela.

Gs Press / N.M. / KIC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.