Tijekom tri dana Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora održalo niz manifestacija u sklopu Dana logoraša. Održana je i  redovna godišnja Izborna skupština u dvorani Kulturno-informativnog centra Gospić. Ovome je prethodila komemoracija kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Vijenac je u ime predsjdnice RH Kolinde Grabar Kitarović položio izaslanik Ivan Kupec. Ivica Vukić položio je vijenac u ime Vlade RH, Slavica Gerovac u  ime Ministarstva branitelja, dok se brigadir Zoran Vakula poklonio poginulima u ime Ministarstva obrane i GS OS. Vijence su  u ime domaćina, Ličko-senjske županije i Grada Gospića položili župan Milan Kolić i zamjenica župana Marta Grgurić. Počast poginulima zatim su odala izaslantva udruge logoraša, PU ličko-senjske, kao i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata. Tijekom izborne skupštine HDLSKL izvješće je podnio predsjednik prof. Danijel Rehak, kao i predstavnici ostalih tijela ove udruge. Sva izvješća jednoglasno je prihvatilo 79 delegata iz 11 podružnica. Govoreći u ime domaćina skup su pozdravili zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić i župan Milan Kolić.

-Pozdravljam vas u herojskome Gospiću, gradu koji je nakon Vukovara bio najrazoreniji hrvatski grad. Normalnom je umu nepojmljivo da se na tlu Europe koncem 20. stoljeća stvorila tolka količina mržnje i osvajačke srpske politike koja je uz sva zla kulminirala i stvaranjem koncentracijskih logora. Naša je zajednička i jedina krivnja što smo Hrvati koji ljube i brane svoju Domovinu, što nismo pristali na prekrajanje državnih granica zbog stvaranja tzv. Velike Srbije. Stojim ovdje kao dragovoljac Domovinskog rata, stojim i divim vam se na hrabrosti i odlučnom odbijanju da se pokorite tamničarima čiji je osnovni cilj bio slomiti vaš duh, tijelo i vaše domoljublje. Za to ste platili ogromnu cijenu. Zločinačka JNA i četnici su na području Like uhitili i svirepo mučili na desetke žena, staraca, hrvatskih policajaca i vojnika. Iz kazamata Knina, Gračaca i Korenice neki se, nažalost, nikada nisu vratili. Zato sam uvjeren da će ova županija, Grad Gospić i sve jedinice lokalne samouprave dati punu potporu pri osnivanju podružnice vaše udruge. Bog je nama Hrvatima dao naljepši  dio Zemlje, ali su nam povijest i sudbina namijenili stalnu borbu za opstojnost i  neovisnost. Danas svjedočimo da se desetorica hrvatskih časnika  i vojnika nalaze u zatovu u našem susjedstvu. Opet smo na kušnji, opet moramo dokazivati naš časni i obrambeni Domovinski rat. Branili smo i obranili svoje, ali nam neki, čini se, to nikada neće i ne mogu oprostiti, rekao je župan Milan Kolić. Na izbornoj skupštini bio je i  zapovjednik legendarne 104. brigade Branko Borković-Mladi Jastreb. Zbog kvalitetnog i vrlo požrtvovnog rada na čelu HDLSKL za novog predsjednika izabran je prof. Danijel Rehak, koji je  ovu časnu  zadaću obavljao i u prethodnom mandatu. Članovi udruge sudjelovali su potom na svetoj misi u katedrali navještenja blažene djevice Marije. Tijekom boravka u Gospiću obišli su i MC Nikole Tesle u Smiljanu, kao i spomen-kuću dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku.

GS press/N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.