Na današnji dan 1994. godine na crti razdvajanja Hrvatske vojske i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba kod Tulovih greda na južnom Velebitu poginuo je pukovnik Damir Tomljanović-Gavran, jedan od legendarnih zapovjednika  1. Gardijske brigade „Tigrovi“. Njegova hrabrost i vojna doktrina stvorile su od Damira heroja Domovinskog rata koji se iskazao na svim hrvatskim bojištima. Tome neustrašivom časniku danas su na zanjem počivalištu u njegovu rodnom Krivom Putu došli iskazati članovi obitelji, predstavnici državnog vrha, predstavnici jedinica lokalne samouprave, suborci i prijatelji.

Posebno se dirljivim riječima nazočnima obratio  izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Gavranov prijatelj i suborac Ivica Krizmanić koji je iznio ratni put Damira Tomljanovića Gavrana.

-Gavran je bio moj zapovjednik pa se još jednom zahvaljujem na ukazanoj časti Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“. Pristupio je u Hrvatsku policiju početkom kolovoza 1990. godine. Odmah po osnutku specijalne policije u Rakitju Gavran je bio njihov pripadnik. Sudjelovao je u akcijnama u Pakracu, na Krvavom Uskrsu na Plitvicama, kod Okučana, Novske… Kada je postao pripadnik „Tigrova“ sudjelovao je u svim akcijama i operacijama te proslavljene postrojbe. Predugo bi trajalo da bih nabrojao sve operacije u kojima je Gavran sudjelovao. Dogvoljno je reći da je naš zapovjednik i suborac Damir Tomljanović Gavran sa svojom postrojbom stoički branio hrvatski teritorij od često nadmoćnijeg neprijatelja. Nemoguće je nabrojati sve bitke u kojima je Gavran sudjelovao i posvuda iskazao nevjerojatnu hrabrost. Poginuo je prije 26 godina na Tulovim gredama na Velebitu. Bio je to veliki čovjek, prijatelj i zapovjednik. Teško je izgubiti takvog heroja, kao što smo izgubili mnoge časne i ponosne branitelje. Mi se nismo borili za ovakvu Hrvatsku u kojoj naše pravosuđe oslobađa ratne zločince koji su ubijali naš narod i rušili hrvatske gradove, ustvrdio je Ivica Krizmanić.

Vijence na Gavranov grob danas su položili mnogi, među njima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Darko Nekić, saborski zastupnici Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić, predstavnici Hrvatske vojske i policije, župan ličko-senjski Darko Milinović sa zamjenikom Vicom Nekićem, pročelnici i Josip Dragičević (predsjednik Udruge djece poginulih Hrvatskih branitelja Ličko-senjske županije), gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina i predstavnici većine jedinica lokalne samouprave iz Ličko-senjske županije.

Nakon komemoracije održana je sveta misa u crkvi Majke božje snježne u Krivom Putu.

GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.