Kako voditi modela kroz snimanje, gdje pozicionirati svjetlo te u kratkom roku pronaći najbolju lokaciju za fotografiranje – bili su samo neki od zadataka koje su morali izvršiti polaznici dvanaeste Fotosofie, seminara za naprednu fotografiju pod vodstvom Damira Hoyke, koji su u četvrtak 15. Lipnja 2017. u Termama Tuhelj snimali fotografije za modni editorijal.

Priliku da iskuse kako izgleda jedan dan u životu modog fotografa dobili su u skopu teme Fashion day, a kroz snimanja su ih vodili Hoyka i njegovi asistenti među kojima je i Franjo Matković, jedan od najtalentiranijih hrvatskih mladih modnih fotografa.

Za razliku od prijašnjih godina, modeli su nosili kolekcije diplomanata modnog dizajna s Tekstilno tehnološkog fakulteta (TTF) u Zagrebu koje su nastale pod vodstvom njihove mentorice doc.mr.art Jasminke Končić.

  • Studente uvijek potičem da stvaraju odjevne predmete koji su prava mala umjetnička djela, ali nosiva. Njihovi radovi odraz su svijeta koji nas okružuje pa su tako neki inspiraciju za kolekciju jesen-zima 2017./2018. pronašli u posljednjim američkim izborima, novim otkrićima u svemiru ili pak globalnom problemu imigranata. A neki su posegnuli duboko u svoje korjene i stvorili svevremenske modele kakvi su se nosili prije šezdesetak godina, ali su moderni i danas. Riječ je o djelima osam mladih dizajnera u čijim kolekcijama dolazi do izražaja jak autorski rukopis koji je vođen konceptualnim promišljanjem odjeće i tesktilnih materijala – rekla je docentica Končić među čijim je bivšim studentima i uspješan mladi dizajner Matija Čop, koji već duže vrijeme živi i stvara u Londonu. Hoyki ovo nije prva suradnja s TTF-om, nedavno je ondje dovršio novi projekt koji uključuje fotografiranje njihovim elektronskim mikroskopom.

– Ponosan sam što smo fotografiranjem odjeće njihovih diplomanata modnog dizajna otišli korak dalje u ostvarenju jedne od temeljnih zamisli seminara – pružili smo priliku za promociju ljudima koji se trude svoj san pretvoriti u profesiju – rekao je Hoyka.

Ovogodišnji Fotosofia Fashion Team sačinjavali su modeli Elena Dizdar, Ana Rogač i Golda Pamić  koje su nosile modele diplomanata modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Dalibora Šakića, Sanje Švraka i Ines Košmerl kao i studenata druge godine diplomskog studija modnog dizajna Mateje Bosek, Mine Dobrić, Anđele Markušić, Filipa Čančera i Tene Zovak.

Za make up su bile zaslužne Bojana Anđelić, Kristina Kobrehel i Maja Samardžija, make up superviziju Ena Čavlović, o frizurama su brinule Nina Dundur i Ela Gracis, a o stylingu Monika Hršak kojoj su asistirale Valerija Ljubić i Dora Štefanec.

 

Kako je jedna od temeljnih odlika ovog seminara da sve što se na njemu radi bude ‘stvarno’, i ova je tema koncipirana na način da se snimljene fotografije objavljuju u medijima. Tako će i ove godine rad Fotosofia Fashion Teama biti objavljen u raznim modnim medijima koji su dali podršku potrazi za novim modnim talentima.

Gs Press / Damir Hoyka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.